НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Свідка, який повідомив, що дав показання під диктовку поліції, визнали винним

26.06.2020

Кілійський районний суд Одеської області затвердив угоду про визнання винуватості у справі про наданні неправдивих показань.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 18 червня.

У листопаді 2019 року суд виправдав чоловіка від звинувачення у крадіжці електричної духовки «Сатурн». Чоловік був неодноразово судимий з 1984 по 2011 рік. Але стверджував, що з 2014 року зав’язав зі злочинним життям. Подія сталася взимку 2017, коли він розмовляв на вулиці з двома знайомими з приводу роботи у Дніпропетровській області. Тоді до нього підійшов також чоловік у білих штанах на прізвисько «Святий», з яким він раніше відбував позбавлення волі. Хтось запитав, чи є що випити. Потім «Святий» і ще один чоловік відійшли і за деякий час останній вернувся і передав обвинуваченому духовку, кажучи, що «Святий» просив її продати. Обвинувачений відніс її знайомій жінці і отримав 100 грн, а потім його звинуватили у крадіжці духовки. Власницею духовки була дружина «Святого». Ринкова вартість духовки оцінювалась у 350 грн.

Саме показання «Святого» слідчому поліції лягли в основу обвинувального акту. Але в суді свідок заявив, що ті показання дав під диктовку працівників поліції, оскільки ті йому сказали, що його знайомий дав показання проти нього. В суді він говорив, обвинувачений в домі потерпілої взагалі не був і додому з ним зайшов інший чоловік, який і взяв духовку і потім розповів, що віддав обвинуваченому, щоб він її продав. Гроші від продажу духовки вони разом витратили на алкоголь, а його співмешканці сказали, що духовку вкрали.

Чоловік, який начебто приніс обвинуваченому духовку і сказав продати, вже помер, оскільки був ВІЛ-інфікованим.

Потерпіла розповіла, що чула як перед крадіжкою відчинялись двері її будинку, які вона завжди тримає незамкненими, і поки вона підвелася з ліжка, то встигла лише побачити як постать у білих штанях виносить духовку. Під час проведення слідчого експерименту підозрюваний був п’яний і під тиском поліції сказав, що витягнув штепсель з розетки, коли брав духовку, але цього не могло бути, бо потерпіла стверджує, що сама завжди витягувала його, коли не користувалась духовкою. До викрадення духовка стояла у вітальні на письмовому столику. Звертаючись з заявою про вчинення злочину, жінка казала слідчому, що підозрює у вчиненні крадіжки саме свого співмешканця.

Виправдувальний вирок набув законної сили і після цього до відповідальності притягнули свідка – співмешканця власниці духовки, який розповів у суді, що показання слідчому давав  під диктовку працівників поліції.

У вироку йдеться, що чоловік діяв  з прямим умислом, надававши неправдиві показання органу досудового слідства, на основі яких, складено обвинувальний акт.

У подальшому між цим свідком і прокурором укладено угоду про визнання винуватості. Чоловіку дали 2 роки обмеження волі, але звільнили з іспитовим терміном в 1 рік. Він буде неодноразово судимий, починаючи з 1979 року і востаннє у 2012.

Про притягнення до відповідальності співробітників поліції поки нічого не відомо.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"