НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Сумнівне призначення. Екссуддя Зелінська стала директором Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз

12.05.2022

Міністр юстиції Денис Малюська без конкурсу призначив екссуддю Марію Зелінську, яка фігурувала у переписці адвокатів Злочевського, директором Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Попри те, що на час дії воєнного стану парламент скасував конкурси для вступу на держслужбу та в органах місцевого самоврядування, призначення екссудді Зелінської дивує, бо вона має далеко не бездоганно репутацію. Її ім’я фігурує у справі про хабар у 150 тисяч доларів, а також в історії про хабар у 50 тисяч доларів для ВРП.

А в часи Майдану суддя Зелінська на підставі сфальшованих документів засудила трьох учасників Автомайдану за поїздку до Межигір’я Януковича.

То хто ж така Марія Зелінська?

Будучи суддею Солом’янського райсуду Києва Марія Зелінська «засвітилася» ще під час Майдану. Тоді на вимогу Адміністрації Президента, де за суди відповідав сумнозвісний Андрій Портнов, судді масово засуджували невинних з метою їхнього залякування.

Зелінська притягнула до відповідальності за неіснуючі порушення трьох водіїв, які брали участь у поїздці до резиденції Віктора Януковича у Межигір’ї.

Потім ім’я судді фігурувало у листуванні адвокатів Миколи Злочевського, який є фігурантом гучної корупційної справи. Це листування оприлюднили детективи НАБУ.

Листування дало правоохоронцям підстави стверджувати, що суддя Зелінська могла отримати неправомірну вигоду у 150 тисяч доларів за рішення про обмеження термінів слідства НАБУ у справі про видачу дозволів компаніям міністра часів Януковича.

Ще у 2018-му суддя Зелінська встановила для НАБУ строк у два місяці для прийняття рішення про закінчення досудового розслідування у справі щодо незаконних дій посадовців Міністерства екології та природних ресурсів України при видачі спеціальних дозволів на користування надрами, де фігурував Микола Злочевський.

Тоді НАБУ подало скаргу на дії судді Зелінської до ВРП, але там відмовилися притягувати суддю до відповідальності.

Ймовірна причина такого рішення випливає із того ж листування адвокатів Злочевського — після скарги НАБУ Зелінська нібито звернулася до адвокатів Злочевського. Її проблему нібито вирішили за допомогою хабара у 50 тисяч доларів для ВРП: 20 тисяч передали адвокати, 30 тисяч — суддя.

Більше про цю історію читайте тут https://bit.ly/3N8rNKw

Зрештою ці скандали закінчилися тим, що Марія Зелінська подала заяву про звільнення за власним бажанням, яку ВРП задовольнила у лютому 2021-го.

Тепер же ця особа з легкою руки міністра Малюськи керуватиме одним із найвпливовіших інститутів судових експертиз.

Як бачимо, попри широкомасштабну криваву війну ймовірні українські корупціонери не пасуть задніх і продовжують отримувати важливі державні посади. Як так сталося, Denis Malyuska?

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"