НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

До суду направлено обвинувальний акт щодо «беркутівців», звинувачених у вбивствах

27.03.2017

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України направлено до Печерського районного суду м. Києва обвинувальний акт стосовно чотирьох колишніх працівників батальйон міліції особливого призначення (БМОП) «Беркут» ГУМВС України у Харківській області, яким інкримінуються вчинення ряду кримінальних правопорушень як під час протестних акцій, так і в наступному.

Зокрема, двоє колишніх «беркутівців» обвинувачуються у здійсненні незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, вчинене службовою особою, на виконання явно злочинного наказу, із застосуванням фізичного насильства, а також вчинення перевищення 18.02.2014 на вул. Інститутській, Кріпосному провулку, своїх службових повноважень, тобто умисному вчиненні службовою особою – працівником правоохоронного органу, на виконання явно злочинного наказу, дій, які явно виходять за межі наданих їй прав та повноважень, що супроводжувались насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих, а також вчинення 18.02.2014 на вул. Інститутській, Кріпосному провулку на виконання явно злочинного наказу закінченого замаху на умисне вбивство 33 потерпілих у кримінальному провадженні, вчинені способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, одному з цих бійців спецпідрозділу «Беркут» інкримінується вчинення 18.02.2014 умисного вбивства 3-х осіб з числа учасників ходи «Мирний наступ».

Іншого, ще з двома колишніми працівниками БМОП «Беркут» ГУ МВС України у Харківській області, також звинувачено у вчиненні 29.01.2015 на стаціонарному посту № 2 в смт. Пісочин, Харківського району, Харківської області, всупереч інтересам служби, перешкоджання законній професійній діяльності журналіста ГО «Громадське телебачення» шляхом застосування насильства та протиправного вилучення зібраних, опрацьованих та підготовлених ним матеріалів та технічного засобу, за допомогою якого проводився відеозапис.

Крім того, ще один колишній працівник БМОП «Беркут» ГУ МВС України у Харківській області, який підозрюється у причетності до вбивств протестувальників цього дня, оголошений в розшук та судом надано дозвіл на його затримання та доставку до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що за результатами розслідування епізоду вчинення ряду особливо тяжких та тяжких злочинів під час розгону ходи 18.02.2014 до суду направлені та розглядаються обвинувальні акти стосовно двох командирів батальйону, командира роти, яким інкриміновано перевищення влади та службових повноважень, спричинення тілесних ушкоджень тощо. Стосовно міліціонера спецпідрозділу «Беркут» винесений вирок.

Також повідомлено про підозру у організації цих злочинів та оголошено в розшук екс-Президента України, керівництво МВС України та ГУ МВС України у м. Києві.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"