НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддю переслідували та погрожували вбити

28.08.2019

Суддя Київського апеляційного господарського суду Оксана Тищенко направила до Вищої ради правосуддя повідомлення про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Як зазначає суддя, невідомі особи переслідували її, погрожували вбити її та членів родини, та намагалися проникнути у її будинок та службовий кабінет.

У повідомленні судді зазначається, що на службовий номер телефону секретаря судді О.Тищенко неодноразово телефонували невідомі особи, які не називали свого імені, представлялись працівниками різних правоохоронних органів та вимагали з’єднати їх із суддею для обговорення правової позиції у справі, передає «ЗіБ».

Як повідомили у ВРП, у день розгляду справи невідома особа з метою обговорення справи повторно телефонувала секретарю судді, після чого проникла на третій поверх приміщення суду, куди вхід стороннім особам заборонений, та намагалась увійти до службового кабінету судді. Вказана особа була затримана працівниками суду та представилась радником голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, надавши підроблене посвідчення.

Після засідання, особи, які перебували в залі суду як вільні слухачі, почали вигукувати погрози щодо вбивства, зокрема «перекрити суддям кисень».

У повідомленні також вказано, що в соціальній мережі Fасеbоok опубліковано погрози вбивством судді О.Тищенко  та членам її сім’ї, а також інформацію, яка принижує її честь та гідність. Коментарі інших осіб до цієї публікації містили погрози застосувати насильство щодо судді.

Суддя зазначає, що у вечірній час біля під’їзду будинку, в якому вона проживає, її чекало двоє невідомих осіб чоловічої статі, які йшли за нею і намагались наздогнати та увійти до будинку. Також до дачного будинку судді приїхали невідомі особи, в тому числі ті, що були присутні в судовому засіданні. Вказані особи намагались перелізти через паркан та потрапити до будинку, запускали безпілотний літальний апарат над територією дачної ділянки та голосно висловлювали погрози.

Суддя О.Тищенко звернулась до правоохоронних органів. За зверненням судді до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про відкриття кримінального провадження з правовою кваліфікацією за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

На запит члена Вищої ради правосуддя Прокуратура Київської області поінформувала, що слідчим відділом Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві розслідується кримінальне провадження за фактом втручання в професійну діяльність судді О.Тищенко. Прокуратурою міста Києва встановлено, що стан досудового розслідування не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства. У зв’язку з цим ініційовано питання відсторонення слідчого від проведення досудового розслідування та призначення іншого. З метою активізації досудового розслідування процесуальним керівником у порядку статті 36 Кримінального процесуального кодексу України 14 червня 2019 року надано слідчому письмові вказівки щодо проведення необхідних слідчих (розшукових) дій. На цей час досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Враховуючи наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 березня 2017 року за фактом втручання в професійну діяльність судді О. Тищенко.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"