НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддю з Рівненщини можуть звільнити з посади за нетверезе керування

18.12.2023

Штраф, накладений на суддю 4 роки тому, за керування автомобілем у нетверезому стані, став підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності та відсторонення від роботи.Таке рішення стосовно Валерія Малкова з Кузнецовського міського суду Рівненської області ухвалила перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя.

Як зазначено у постанові суду першої інстанції, В.Малков, перебуваючи за кермом автомобіля, у дворі будинку здійснив наїзд на припаркований автомобіль «ВАЗ». Від проходження перевірки на стан сп’яніння він відмовився.

Суддю було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.130 КпАП і накладено штраф у розмірі 10200 грн. з позбавленням права керування на один рік.

Апеляційний суд залишив цю постанову без змін, відзначивши, що «суддя доклав зусиль для уникнення адміністративної відповідальності».

Водночас, В.Малков стверджував, що не перебував за кермом, а лише попросив знайомого перегнати автомобіль. Проте суд спирався на показання двох свідків, які перебували поруч із автомобілем, що постраждав від ДТП.

Під час засідання ПДП ВРП, доповідач Тетяна Бонадаренко поцікавилася причинами ухвалення у жовтні 2023 року рішення зборами Кузнецовського

міського суду щодо неприпустимості поведінки їхнього колеги, а у разі повторної появи у нетверезому стані — забезпечити проведення його медичного огляду. Адже така поведінка порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя.

В.Малков повідомив, що по дорозі додому невідомі особи завдали йому удар ззаду в голову, від якого він втратив свідомість. Проте заяву до поліції він не написав. А появу такого рішення зборів пояснив тим, що «у них не було іншого виходу».

З огляду на всі обставини, зокрема, сам факт відмови від медогляду, згідно з рішенням ПДП ВРП, до В.Малкова застосовано дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади та тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя. Тепер це рішення має затвердити ВРП та визначитися із подальшим перебуванням судді на посаді.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"