НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Суддю з Київщини, який словесно підтримав окупацію, відпустили із заставою

21.11.2022

Івано-Франківський міський суд продовжив строк дії обов’язків в межах запобіжного заходу для судді Північного апеляційного господарського суду Володимира Куксова (ухвала від 10 листопада).

За матеріалами справи, у квітні 2022-го, перебуваючи за місцем проживання в селі Гореничі Київської області, Куксов у телефонних розмовах заперечував збройну агресію Росії і підтримав окупацію частину території України в Запорізькій та Херсонській області.

Співрозмовником судді був житель тимчасово окупованого РФ смт Мирне Мелітопольського району Запорізької області.

Так, 6 квітня суддя Куксов начебто висловився за продовження окупації і проти звільнення територій Силами оборони України, кажучи таке: «Главное, чтобы они так обратно не вернулись, как у нас. Тогда тебе придется к нам домой, в Крым».

9 квітня суддя схвалив ідею створенння так званого «Кримско-Херсонского» окупаційного округу: «Так что, а у вас там, я смотрю, что какой-то будет Крымско-Херсонский административный округ? Хозяйственный округ, что-то вот такое», «я не знаю, как оно будет, но я думаю, что вашему региону все равно это нормально», «ваш регион жил за счет сельхозпродукции, которая отправлялась на Крым и Россию», «и сейчас, если вам откроют свободную эту, то это нормально будет».

11-12 квітня суддя по телефону визнавав правомірною тимчасову окупацію Російською Федерацією частини Запоріжжя, називаючи цю територію Росією: «Нет ну я понимаю, что у вас там в России все в первую очередь», «Ну, у вас в России теплее, конечно». Також висловив бажання, щоб окупованих земель ставало більше, а кордони ближчими до його власного місця проживання, тобто до Київської області. Куксов нібито визнавав правомірним встановлення представниками окупаційної адміністрації пунктів пропуску і закликав до подальшої окупації території України: «Пункты пропуска ставьте, а еще лучше поближе, поближе».

Крім того, суддя, за версією слідства, підбурював свого співбесідника з тимчасово окупованої території до колабораціонізму. 5 квітня він у телефонній розмові висловлював своє вкрай негативне ставленням до держави України, занепокоєння подальшим визволенням Збройними Силами України тимчасово окупованої території Запорізької області, та водночас закликав і спонукав свого знаймого обійняти посаду в так званій «милиции».

Зафіксовано репліки судді: «Хайль Гитлер, а ты что в милицию не идешь там на работу», «а че? Там собирают всех», «а, я думал, ты уже там начальником милиции устроился, там кадровое голодание», «да, ты с опытом работы, надо делать карьеру, главное чтоб они так обратно не вернулись как у нас».

НСРД щодо судді розпочали ще 6 березня 2022-го. Що стало приводом відстежувати його спілкування невідомо. Згодом Куксов звідкись дізнався що його прослуховують і мають намір провести обшуки, тому озвучував бажання змінити номер телефону. Підозру йому оголосили 14 вересня і тільки щодо розмов у квітні. Перед цим 8 серпня суддя ще виїздив за кордон. Також у телефонній розмові він начебто висловлював наміри відбути на тимчасово окуповану територію.

Куксову інкримінується заперечення збройної агресії РФ і визнання правомірною тимчасової окупації частини території України (ч. 3 ст.436-2 ККУ), а також підбурювання до колабораціонізму (ч. 4 ст. 27, ч. 7 ст. 111-1 ККУ). За такі злочини йому загрожують тюремні строки від 5 до 8 років та від 12 до 15 років, відповідно.

Спочатку судді обрали якийсь інший запобіжний захід, який саме у рішенні суду не конкретизується. Відповідна ухвала у реєстрі не оприлюднена. 6 жовтня Івано-Франківський апеляційний суд попереднє рішення скасував і застосував до Куксова запобіжний захід у вигляді застави в 3 мільйони гривень. На підозрюваного поклали обов’язки: прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою; не відлучатися без дозволу за межі Київської області; повідомляти про зміну свого місця проживання; здати на зберігання свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну; утриматися зі свідками; носити електронний браслет.

Строк дії обов’язків подовжили, оскільки у справі ще тривають слідчі дії. Зокрема, досі очікуються висновки експертизи відео-, звукозапису, дактилоскопічної експертизи; відповіді НАЗК щодо активів, наявних у членів сім’ї, близьких родичів підозрюваного та його довірених осіб. Як свідків мають допитати дружину судді і його помічника, а також інших суддів, які працювали разом із підозрюваним.

У 2003 році Куксова безстроково призначено на посаду судді місцевого Алуштинського міського суду Автономної Республіки Крим. У 2021-му його обрано суддею Київського апеляційного господарського суду. У 2019 році переведено на посаду судді Північного апеляційного господарського суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"