НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддю, який пʼяним скоїв ДТП, звільнили з посади

25.03.2024

Вища рада правосуддя за негідну поведінку звільнила суддю Кузнецовського міського суду Рівненської області Валерія Малкова. Про це йдеться у рішенні від 21 березня.За матеріалами дисциплінарної справи, 11 серпня 2019 року о 16:39 у місті Вараші у дворі будинків Малков, перебуваючи з кермом, наїхав на припаркований автомобіль, заподіявши механічні пошкодження. Він мав явні ознаки алкогольного сп’яніння (запах алкоголю з порожнини рота, порушення координації рухів, почервоніння обличчя, поведінка, що не відповідає обстановці). Поліціянти запропонували Малкову пройти огляд на стан сп’яніння на місці на газоаналізаторі або в медичному закладі. Але той у присутності свідків і під відеозапис бодікамер поліції відмовився це робити.

Сарненський районний суд Рівненської області визнав Малкова винним в адмінправопорушенні  відмові водія проходити перевірку на стан спʼяніння (ст. 130 КУпАП). Малкова оштрафували і позбавили на рік водійських прав.

Малков оскаржив це рішення, після чого в результаті його неявки засідання в Рівненському апеляційному суді 11 разів відкладалися, розгляд справи тривав поза розумним строком. У судових засіданнях суддя Малков стверджував, що не керував автомобілем, проте суди першої та апеляційної інстанцій відхилили ці доводи як такі, що спростовуються наявними у справі доказами. Апеляційний суд залишив рішення першої інстанції без змін і окремо вказав, що суддя Малков «доклав зусиль для уникнення відповідальності». Цей випадок спричинив суспільний резонанс і висвітлювався у засобах масової інформації.

Суддя Малков пояснив, що 11 серпня 2019 року була неділя і наступного дня у нього починалась відпустка, тому він випивав із друзями. Приблизно о 17 годині він зателефонував своєму приятелю Андрію, аби він перевіз його автомобіль на автостоянку. Приятель передзвонив і повідомив, що зачепив інший автомобіль та пішов з місця події, а ключ залишив у замку. Через 2-3 хвилин Малков начебто сам прибув на місце події і зустрів там особу, з якою у мав неприязні відносини, котра позиціонувала себе «журналістом», а насправді є водієм автобуса. Ця особа викликала поліцію і знімала на телефон подію після приїзду поліції.

Розгляд апеляційної скарги проводився без його участі, без участі захисника і свідків, хоча він надіслав до суду заяву про відкладення справи через перебування на санаторно-курортному лікуванні в місті Трускавці.

Знайомий на імʼя Андрій давав показання на користь судді, що це він був за кермом, але їх не визнали переконливими.

Власник автомобіля, який зазнав пошкоджень, був очевидцем події, бо стояв поблизу з товаришем. Він та інші свідки в письмових поясненнях підтверджували, що саме Малков був за кермом машини і допустив зіткнення. На відеозаписі з бодікамер поліції видно, що присутні на місці громадяни вказують саме на Малкова. Пізніше власник авто написав заяву, що не має претензій до Малкова, бо збитки йому відшкодували.

Суддя Малков вважає, що мета дисциплінарної скарги  усунути його від розгляду кримінальної справи стосовно шести осіб, які обвинувачуються у розбійному нападі.

Пояснення Малкова визнані такими, що вже спростовані судовими рішеннями. Дисциплінарна палата ВРП вважає, що таку поведінку судді сторонній спостерігач оцінює як негідну, що має негативний вплив на рівень авторитету суду та суспільної довіри до нього.

У характеристиці за підписом голови Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової зазначено, що за період роботи Малков зарекомендував себе як грамотний та здібний фахівць.

До матеріалів дисциплінарної справи щодо долучили протокол зборів суддів Кузнецовського міського суду Рівненської області від 9 жовтня 2023 року, з якого вбачається, що 6 жовтня 2023 року після закінчення робочого дня суддям Зейкану, Незнамовій та Демчині стало відомо, що у різних месенджерах поширюють фото із зображенням судді Малкова, який лежить на землі, з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Суддя Незнамова поінформувала збори суддів, що, крім цього випадку, 31 серпня 2023 року об 11:20 суддю Малкова з ознаками алкогольного сп’яніння доставляли до лікарні бригадою швидкої, що підтверджується довідкою медичної установи із зазначенням діагнозу «осаднені рани обличчя, алкогольне сп’яніння».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"