НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддю Федорець, звинувачену у виправдуванні російської військової агресії, судитимуть закрито

27.09.2023

Про це стало відомо з ухвали Черкаського райсуду Черкаської області.Обвинувачена та її захисник заявили клопотання про розгляд справи в закритому судовому засіданні для забезпечення безпеки учасників процесу і нерозголошення конфіденційної інформації про обвинувачену, яка є суддею, та членів її сімʼї.

Прокурор не заперечував щодо закритого судового розгляду. Відтак суд клопотання задовольнив.

Федорець бере участь у засіданнях у  режимі відеоконференції з Київського слідчого ізолятора.

21 вересня суд вкотре продовжив строк її тримання під вартою. Хоча сама обвинувачена і її адвокат просили помʼякшити запобіжний захід. Вони переконували, що достатньо домашнього арешту з забороною залишати житло у певний період доби.

Захисник пояснював, що Федорець не має намірів переховуватися чи скоювати нові злочини, ні на кого впливати не буде. Обвинувачена нібито позитивно характеризується, не судима, має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

Федорець може вийти на свободу під заставу в 2 мільйони гривень. Однак суддя переконує, що  не має достатньо коштів, щоб внести заставу.

Раніше Федорець працювала суддею Якимівського районного суду Запорізької області. Однак після окупації Якимівки була відряджена до Звенигородського районного суду Черкаської області, де її обрали головою суду.Із подання прокурора до Вищої ради правосуддя відомо, що в період із 16 травня по 30 травня 2023 року Федорець допускала проросійські висловлюванння у спілкуванні зокрема із суддею Звенигородського районного суду Черкаської області Дарʼєю Сакун. У слідства є аудіозаписи розмов судді Федорець, здобуті шляхом негласних слідчих (розшукових) дій.

Федорець тимчасову окупацію Криму РФ нібито пояснювала тим, що політичним інтересам Китаю й Туреччини вигідний контроль Росії у Чорному морі, через яке пролягає Шовковий шлях; російський флот потенційно посилює китайський флот у разі війни із США за Тайвань, тобто зміщується зосередження на відповідальності з держави-агресора на одного з політичних світових лідерів. Збройну агресію РФ проти України Федорець розглядала як домовленість щодо реклами зброї, підняття ВВП, заробляння грошей, перерозподілу територій, логістичних шляхів, сфер впливу, пояснювала війну перерозподілом світу «більшими дядями».

Також суддя начебто стверджувала, що українська армія завдає ударів по Луганську заради тестування нових далекобійних ракет, звинувачувала Україну в руйнуванні Криму і натомість позитивно оцінювала зміни в Криму під час окупації, визнавала Крим частиною Росії.

Влучання в будинок у місті Умані Федорець пояснювала перебуванням там баз НАТО, ракетний удар по багатоповерхівці у Дніпрі називала «супутніми втратами» під час війни. Суддя звинувачувала Україну в обстрілах жилих будинків у Мелітополі ракетним комплексом «Точка У» і водночас схвалювала рівень життя у Мелітополі під час тимчасової окупації. Відповідальність за знищення Каховської ГЕС Федорець нібито покладала на Україну і виправдувала вивезення українських дітей до Росії та ін.

Такі дії судді мають ознаки злочину, передбаченого ч.3  статті 436-2 КК, за який передбачено від 5 до 8 років увʼязнення з конфіскацією майна або без такої.

За інформацією прокурора, Федорець у 2022 році, під час воєнного стану, перетинала державний кордон України та виїжджала на територію Республіки Польща. Крім того, вона має тісні контакти з особами на окупованих територіях, вважає перебування на цих територіях безпечним для себе та знає способи потрапляння на них, у тому числі нелегальні. Зокрема, після початку широкомасштабного вторгнення РФ Федорець деякий час перебувала на окупованій території. НСРД зафіксовано, що Федорець зізналася, що мала контакти із представниками окупаційної влади і двічі відвідувала тимчасово окуповану територію міста Мелітополя та Автономної Республіки Крим та святкувала там Новий 2023 рік, перетинаючи лінію зіткнення біля міста Запоріжжя.

У розмові від 8 червня 2023 року суддя повідомила, що у Запоріжжі мала зустріч із впливовою особою щодо нелегального виїзду на окуповану територію. В інших розмовах Федорець розповідала, що знає, як за гроші організувати виїзд з України.

Всі члени сім’ї Федорець начебто добровільно проживають на окупованих територіях. Зокрема, двоє її неповнолітніх дітей разом з її мамою проживають у Криму, де мають статус біженців. Діти ходять до школи та перебувають під постійним наглядом органів опіки окупантів. У Криму також тривалий час проживає та працює ветеринаром її рідний брат.

Попередньо відомо, що Федорець подавала заяву про звільнення із посади судді та після призначення грошових нарахувань і довічного утримання хотіла повернутися на тимчасово окуповану територію, у місто Мелітополь, а згодом виїхати до Криму. Для цього вона начебто шукала посередника, який би вплинув на прискорення розгляду її заяви про  відставку. У зв’язку із цим зареєстрували кримінальне провадження щодо готування до передачі хабара (ч.1 ст.14, ч.3 ст. 369 КК).

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"