НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддям, які не виїхали з окупованих територій, буде призупинена виплата суддівської винагороди

08.08.2022

У Раді суддів України заявили про наявні факти колабораційної діяльності окремих українських суддів, що залишились на окупованій ворогом території.

“Окремі судді залишаються на окупованих територіях свідомо, в тому числі й тому, що вирішили співпрацювати з ворогом. Є інформація про те, що окремі судді активно займаються питанням добору кадрів з числа колишніх співробітників суду для роботи на окупаційну владу ”, – зазначено в рішенні РСУ № 22 від 5 серпня 2022 року.

Також, в РСУ повідомили, що є інформація про те, що колабораційну діяльність здійснюють деякі судді у відставці

“Виплата суддівської винагороди та довічного грошового утримання таким суддям є не припустимим, а тим більше в умовах війни та тотального дефіциту бюджетних коштів, а тому потребує вжиття заходів реагування”, – повідомляється у рішенні РСУ.

Крім того, за інформацією Ради суддів, є випадки, коли суддю за його заявою було відряджено до іншого суду того самого рівня і спеціалізації, але суддя тривалий час не приступає до здійснення правосуддя у суді до якого його відряджено.

Причини такого явища достеменно невідомі, але вони можуть полягати у складнощах виїзду з окупованих територій.

У Раді суддів зазначили, що було б доцільно призупиняти виплату суддівської винагороди у випадках, коли є підозра, що суддя може співпрацювати з агресором.

Цікаво, що рекомендації розпорядникам бюджетних коштів про припинення виплати суддівської винагороди тому чи іншому судді, тепер буде приймати спеціальна робоча група у складі представників Державної судової адміністрації та Ради суддів України.

У той же час РСУ зауважила, що припинення виплати довічного грошового утримання суддям у відставці з огляду на чинне правове регулювання цього питання є неможливим, адже відповідно до частини четвертої статті 145 Закон України “Про судоустрій і статус суддів” рішення про припинення відставки судді приймається Вищою радою правосуддя, яка наразі не функціонує.

Слід також зазначити, що за даними газети “Урядовий кур’єр” з 24 лютого 2022 року, тобто дати масштабної агресії РФ, підозрюються у колабораційній діяльності щонайменше три українських судді: голова Новоайдарського районного суду Луганської області Олена Іванова, суддя Старобільського районного суду Луганської області Ігор Кудрявцев та голова Вовчанського районного суду Харківської області Ірина Уханьова.

Також, нагадаємо, що 5 серпня 2022 року Рада суддів відкликала подання про присвоєння почесного звання “Заслужений юрист України” судді у відставці через підозру, що вона може бути причетна до колабораційної діяльності.

В’ячеслав Хрипун

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"