НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддя з Одеси поскаржився, що працівники НАБУ ввірвалися в його кабінет

17.07.2023

Суддя Приморського райсуду міста Одеси Ілля Лонський заявив про втручання у його діяльність. Повідомлення оприлюднено на сайті Вищої ради правосуддя.Суддя повідомив, що в його кабінет і в зал судових засідань, де він слухав кримінальну справу, одночасно з метою обшуку зухвало ввірвалися працівники НАБУ і Департаменту стратегічних розслідувань Наполіції. «Із криком, виламуванням дверей, псуванням майна та залякуванням працівників суду…», — йдеться у заяві.

Ухвала про дозвіл на обшук, за словами Лонського, надана не була і за нею детективи навіть не звертались до слідчого судді.

За результатами обшуку вилучили мобільний телефон Лонського, а також він добровільно видав 2250 доларів власних коштів. Суддя пояснює, що сам із Херсона, в Одесі свого житла не має і мусить винаймати квартиру, а коштовності зберігає при собі і на банківському рахунку, щоб не вкрали.

У діях правоохоронців він вбачає ознаки замовного переслідування.

Суддя повідомив, що близько 10 років приятелює із адвокатом, який також родом із Херсона і є депутатом Херсонської міської ради.

Після російського вторгнення і окупації Херсонщини його товариш з родиною переїхав в Одесу. Лонський стверджує, що разом вони допомагали землякам, оскільки в нього в окупованому на той час Херсоні залишилися рідні і знайомі. Крім того, суддя нібито надав посильну допомогу в адвокатській діяльності своєму другові — допоміг із ремонтом офісу і оргтехнікою (БФП, ноутбук, телефон, обігрівач, тощо). За усною домовленістю адвокат мав повернути Лонському техніку або еквівалент її вартості протягом року. Додатково суддя наголосив, що в процесуальному полі вони не перетиналися і ніяких справ за участі цього адвоката він не розглядав.

Справу про адміністративне порушення, з якою повʼязане розслідування НАБУ, розглядає інший суддя, з яким Лонський підтримує лише робочі стосунки.

Дії детективів суддя вважає незаконними і нагадує про «законодавчий барʼєр від свавілля правоохоронців». А саме, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи без добровільної згоди власника або на підставі ухвали слідчого судді.

Лонський вважає, що детективи НАБУ свідомо йдуть на порушення і проникають у приміщення, нібито проводячи невідкладний обшук, насправді нікого та нічого не рятуючи і переслідуючи.

«Вочевидь співробітники НАБУ, що увірвалися до мого службового кабінету за моєї відсутності та зали під час проведення мною судового засідання, не переслідували мети врятування життя людей та майна, не переслідували осіб, які підозрюються», — йдеться у заяві.

20 червня Національне антикорупційне бюро повідомило, що в Одесі викрито адвоката на одержанні 2 тисяч доларів США хабара.

Адвокат нібито вимагав кошти в військовослужбовця, обіцяючи як посередник допомогти, щоб суддя Приморського суду ухвалив рішення на його користь в адміністративній справі. Після передачі коштів адвоката затримали і кваліфікували його як замах на підбурюванні до передачі неправомірної вигоди (ч.2 ст.15, ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 КК).

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"