НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддя з Херсонщини 4 роки не з’являється на роботу, вимагаючи заходів безпеки

20.01.2022

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя зробила подання про звільнення судді Горностаївського районного суду Херсонської області Олександра Шумила за порушення правил суддівської етики (рішення від 9 січня).

Суддя Шумило з 18 січня 2018 року не виходив на роботу без пояснення причин. Протягом пів року на адресу місця проживання судді надіслано 11 рекомендованих листів з пропозицією навести причини відсутності на роботі, з яких 3 листи отримано суддею, 8 — повернуто до суду з відміткою поштового відділення «за закінченням строку зберігання». Жодної відповіді від судді не надійшло.

25 квітня 2018 року суддя Шумило не з’явився до Вищої кваліфікаційної комісії суддів для складення іспиту в межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді. Але 19 червня 2018 року Шумило звернувся до Ради суддів України щодо невиплати йому суддівської винагороди за період з 18 січня 2018 року.

Загалом суддя Шумило не здійснює правосуддя з 5 липня 2017 року. Але в період з 5 липня 2017 року по 17 січня 2018-го суддя був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпусткою, підвищенням кваліфікації.

Починаючи з лютого 2016 року в провадженні судді залишалися не розглянуті справи: кримінальні провадження — 45, цивільні справи — 32, справи про адміністративні правопорушення — 2, заяви, подання, клопотання — 15.

Ще з грудня 2017-го до суду почали звертатись громадяни, чиї справи не вирішувалися протягом тривалого часу.

Суддя Шумило передав письмові пояснення, що 4 липня 2017 року він став жертвою злочинного посягання і отримав легкі тілесні ушкодження. За твердженням судді Шумила, «співучасниками даних злочинів були близькі особи до працівників Національної поліції, а також виконуючої обов’язки голови Горностаївського районного суду Херсонської області Посунько Г.А.». Відповідне кримінальне провадження закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину. На думку судді, слідство було проведено «неповно, упереджено з ознаками фальсифікації і корупції», постанова про закриття кримінального провадження оскаржується ним у суді. Виконувати свої обов’язки суддя не може, оскільки не забезпечено його безпеку. Це він також підтвердив у засіданні Третьої Дисциплінарної палати ВРП.

У липні 2017-го Шумило звертався до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в його діяльність як судді. Він просив вжити заходів забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя. А саме пропонував перевести його до суду того самого рівня та спеціалізації максимально наближеного до міста Києва, де проживає його сім’я.

Суддя повідомляв, що біля  кафе-бару «У Анатолія» у смт. Горностаївка близько 23 години на нього і його помічника напала група осіб. Приблизно о 00 год. 10 хв його помічник повідомив, що нападники поїхали до помешкання судді, в якому вибили перші вхідні двері та пошкодили другі, а також побили вікна автомобіля та пошкодили кузов. Суддя просив перевести його до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, оскільки внаслідок таких подій неможливо працювати в Горностаївському районному суді Херсонської області, а поширені в ЗМІ про ці події можуть дискредитувати його як суддю та підірвати незалежність судової влади. Суддя наголосив, що отримує погрози на свою адресу та є небезпека щодо його здоров’я та життя.

Під час досудового розслідування встановлено, що неподалік кафе-бару виник конфлікт з приводу не потиску суддею комусь руки під час привітання:

В інтернеті з цього приводу були публікації, що в смт Горностаївка Херсонської області місцевий суддя, перебуваючи в кафе в нетверезому стані, поводився зухвало та грубо, тому виникла сварка з відвідувачами. Суддя нібито погрожував людям травматичною зброєю, а потім почав стріляти у натовп. Присутні намагалися обеззброїти суддю, тому суддя заподіяв одному з чоловіків кульове поранення, а іншому — закриту черепно-мозкову травму і травматичне пошкодження пальця руки (вкусив за палець). Щоб уникнути відповідальності суддя звернувся із заявою про порушення кримінального провадження за фактом завдання йому тілесних ушкоджень (струс головного мозку, крововиливи, синці, садна).

Голова Горностаївського районного суду відмовила у застосуванні до Шумила заходів безпеки. Перед цим робоча комісія, створена наказом голови суду, провела перевірку і встановила, що у період з 01.01.2010 по 11.10.2017 у провадженні Горностаївського районного суду Херсонської області не було справ, в яких учасниками процесу були люди, які нібито напали на суддю.

Крім того, Шумило й сам не подавав заяви для внесення відомостей до ЄРДР про кримінальне правопорушення, вчинене стосовно нього як судді, у зв’язку з його службовою діяльністю, а також про погрози йому фізичною розправою.

Не знайшлося доказів, що інцидент пов’язаний з професійною діяльністю судді Шумила.

У вересні 2020-го Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області за скаргою адвоката судді Шумила скасував постанову слідчого ДБР про закриття кримінального провадження за ч.1 ст.122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) і ч.1 ст.125 кк (умисне легке тілесне ушкодження). Рішення про закриття справи визнали передчасним.

Третя Дисциплінарна палата ВРП вважає, що Шумило скоїв істотний дисциплінарний проступок, без поважних причин не виконуючи своїх обов’язків протягом 4 років і не повідомляючи про причини відсутності на робочому місці.

Такий висновок, на думку Третьої Дисциплінарної палати, не залежить від конкретних обставин конфлікту, що мав місце за участю судді Шумила 4 липня 2017 року (тобто за півроку до початку його відсутності на робочому місці без поважних причин), а так само від того, чи можна кваліфікувати такий інцидент як втручання в діяльність судді Шумила зі здійснення правосуддя.

Проступок вважається явно несумісним зі статусом судді і мав негативні наслідки для судових справ, які не розглядалися тривалий час з вини судді Шумила.

Наразі остаточне рішення про звільнення ще не прийнято. Шумило може оскаржити подання про звільнення до Вищої ради правосуддя.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"