НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддя ВС, яка не пояснила походження своїх 2 млн. грн, піде відставку з утриманням 100 тис. грн щомісячно

21.11.2023

Вища рада правосуддя відправила суддю Верховного Суду Наталію Антоненко у відставку, яка передбачає пожиттєве утримування на суму щонайменше 100 тисяч гривень щомісячно. Суддя непереконливо пояснювала законність походження майна, через що отримала негативний висновок від Громадської ради доброчесності. Також Антоненко розглядала справу, яка стала об’єктом розгляду Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».Наталія Антоненко пішла у відставку з 32-річним досвідом з посади судді Верховного Суду. Згідно із Законом «Про судоустрій і статус суддів» кожен суддя, який іде у відставку, утримується державою пожиттєво. Розмір цього щомісячного утримання вираховується відсотково від зарплатні судді та його стажу — чим вищий стаж, тим більше суддя отримує грошей. Ці виплати можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

До Верховного Суду Наталія Антоненко потрапила з посади Апеляційного суду міста Києва. Суддя успішно пройшла конкурс, під час якого до неї були запитання.

Так, Громадська рада доброчесності (ГРД) порахувала, скільки суддя витратила грошей на купівлю усього майна, яке було задеклароване у 2016 році. Аналітики рахували задекларовані збереження в доларах, вартість автомобілів, будинків, квартир та земельних ділянок. У результаті вийшло, що суддя мала б витратити на все задеклароване майно 3,7 млн грн.

На противагу цьому ГРД підрахувала скільки доходу задекларувала суддя й виявила, що Антоненко не вистачило б грошей, щоб купити усе задеклароване. Додатково судді треба було б знайти десь 2 млн грн.

Антоненко прокоментувала ГРД про «зайві» гроші дуже лаконічно — «сімейні заощадження».

Майном судді також зацікавилися аналітики з проєкту PROSUD. У своєму матеріалі про Антоненко вони розповідають про чималий будинок площею 338 квадратних метрів  та дві земельні ділянки: 1496 і 1388 квадратних метрів у Броварському районі Київської області. Колишнім чоловіком судді Антоненко був експрокурор з питань внутрішньої безпеки міста Севастополя та Генеральної прокуратури Євген Антоненко. У них були двоє дітей, які також забезпечені житлом. Вони є співвласниками квартири площею 113 квадратних метрів в будинку по вул. Мініна в Києві, вартість якої у 2017 році складала від 135 тисяч доларів США.                                                  У цьому будинку сини Антоненка мають квартиру / фото: blog.prosud.info

До слова старший син судді має недешеве авто: Toyota Camry 2012 року випуску, що в тому ж 2012-му коштувала  Максиму Антоненко близько 30 тисяч доларів США.Громадська рада доброчесності у своєму висновку визнала, що Антоненко не місце у Верховному Суді. Наприклад, Антоненко розглядала справу, яка потім потрапила до  Європейського суду з прав людини («Журавльов проти України»). Суд зобов’язав Україну виплатити скаржнику компенсацію у розмірі 3100 євро за надмірну тривалість цивільних проваджень.

Загалом Україна витратила 6,2 мільярда гривень на утримання суддів у відставці під час повномасштабного вторгнення. Для порівняння, за ці гроші можна було б купити майже 365 тисяч FPV-дронів або понад 15 тисяч авто для військових.

«Слідство.Інфо» проаналізувало суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявило серед них недоброчесних. Журналісти неодноразово писали про суддів, які потрапляли у ДТП п’янимизабороняли Майданбили колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку, є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні служителі Феміди намагаються втекти на почесну «пенсію».

Віталій Мікула

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"