НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддя Тандир, який збив на смерть нацгвардійця на блокпосту, висловив претензії ДБР

18.07.2023

Суд продовжив Олексію Тандиру арешт до кінця слідства.За рішенням Печерського райсуду Києва підозрюваний у смертельній ДТП суддя Олексій Тандир перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року без визначення застави, передає .

Сьогодні, 17 липня, суд розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу Тандиру. Його підозрюють у тому, що в ніч проти 26 травня він з порушенням швидкості в нетверезому стані збив на смерть нацгвардійця на столичному блокпосту.

За рішенням Печерського райсуду, запобіжний захід судді Тандиру продовжили не на 2 місяці, а до 26 серпня 2023 року, оскільки 26 серпня завершується термін досудового розслідування справи про ДТП на блокпосту.

Водночас на засіданні Тандир заявив про нібито “грубе порушення принципу презумпції невинності” з боку Державного бюро розслідувань. Мовляв, ГБР, ЗМІ, окремі активісти “оголошують та затверджують певні невстановлені факти”. “Це стосується, наприклад, алкогольної експертизи”, – заявив підозрюваний.

Тому Тандир звернувся до суду із проханням заборонити Бюро “порушувати презумпцію невинності”. Також він просив суд дізнатися, чому за два місяці після відбору досі немає результатів алкогольної експертизи.

За словами прокурора Михайла Доманського, потрібно більше часу, щоб уникнути неточностей. “Втім, велася відеофіксація на нагрудну камеру. Видно повністю спілкування. Перші пояснення підозрюваного. Тобто весь комплекс доказів вказує на наявність сп’яніння у підозрюваного”, – додав прокурор.

Суддя Олеся Батрин клопотання Тандира про презумпцію невинності підтримала.

При розгляді запобіжного заходу адвокат судді Тандира Ірина Бовнега принесла дві схеми блокпостів і заявила, що на блокпосту “є безліч порушень”. Також Бовнега стверджує, що на блокпості не було необхідних знаків.

Адвокат додала, що нацгвардійці нібито порушуючи правила, вийшли на дорогу раніше. Насамкінець додала до матеріалів справи схеми та свої запити до різних органів, на які так і не отримала відповіді.

У своєму виступі Тандир назвав ризики звинувачення необґрунтованими, просив змінити запобіжний захід на домашній арешт. У свою чергу, суд продовжив його арешт.

Представникам потерпілої сторони у їхній участі у суді відмовили.

Як раніше повідомляв CRiME , у ніч на 26 травня голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир збив на смерть нацгвардійця на блокпосту у столиці. Суддя на “Лексусі” врізався у військового, коли той вийшов на дорогу встановити інженерні загородження. Суддя був п’яний, а у його авто валялися порожні пляшки з-під алкоголю.

Суддя відмовився від огляду на місці. Його доправили до лікарні з метою виявлення стану сп’яніння. Суд задовольнив клопотання прокуратури про примусове відібрання у судді біологічних зразків, пізніше зразки відібрали. За даними джерела УП, Тандир навмисне зіпсував узяті у нього після смертельної ДТП біологічні зразки.

Тандиру оголосили підозру у скоєнні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння за ч.3 ст. 286-1 ККУ. Йому загрожує позбавлення волі терміном від 5 до 10 років із позбавленням права керувати транспортними засобами терміном від 5 до 10 років.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"