НОВИНИ

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддя Конституційного суду просить скасувати результати перевірки його декларації

16.09.2021

Окружний адміністративний суд Києва отримав позов судді Конституційного Суду Олександра Касмініна, в якому він просить скасувати рішення Національного агентства з питань запобігання корупції щодо затвердження висновку про виявлення ознак правопорушення за результатами перевірки його декларації.

Про це повідомили в ОАСК.

НАЗК виявило ознаки правопорушення в декларації Касмініна 9 вересня. Виявилося, що той не вказав інформації про квартиру загальною площею 150,5 квадратних метра і вартістю 2,4 мільйона гривень.

У повідомленні ОАСК зазначили, що Касмінін просить визнати протиправною та скасувати довідку про результати проведення повної перевірки його декларації за минулий рік, а також зобов’язати НАЗК відкликати з НАБУ висновок та матеріали цієї перевірки.

Раніше президент Володимир Зеленський скасував указ про призначення Касмініна суддею КС, який видав його попередник Віктор Янукович. Цим же указом він скасував призначення голови КС Олександра Тупицького, однак згодом Верховний Суд скасував рішення щодо останнього. Обидва судді, попри намагання Зеленського, продовжували працювати, але дистанційно.

Минулого року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Виявилося, що 13 із 15 суддів КСУ брали самовідвід у цій справі через нібито конфлікт інтересів, однак голосували за нього згодом.

Судді ухвалювали рішення про визнання неконституційними статей законів, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ.

До конституційної кризи, яку спричинило ухвалення цього рішення, могли бути причетні ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк, а також тодішній керівник Офісу президента Андрій Богдан.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"