НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Суддя, якого запідозрили у корупції, вважає, що НАБУ незаконно збирало інформацію про його родину

09.02.2022

Голова Васильківського міськрайонного суду Київської області Максим Ковбель поскаржився на втручання до Вищої ради правосуддя. Про це інформує «Судовий репортер» із посиланням на заяву на сайті ВРП.

19 січня із публікацій ЗМІ суддя довідався, що антикорупційна прокуратура звернулась із позовом до суду про визнання необґрунтованими і конфіскацію активів на 5,7 млн гривень, які суддя нібито оформив на третіх осіб.

Йдеться про квартиру площею 142 кв.м. в Солом’янському районі Києва і автомобіль. Вважається, що кошти для придбання цього майна не відповідають законним доходам судді.

7 лютого Ковбель отримав копію позовної заяви з додатками і зробив висновок, що під час моніторингу способу життя порушено його права і гарантії як судді.

Станом на сьогодні судова практика щодо цивільної конфіскації фактично відсутня, оскільки було тільки подібних позови. А стосовно судді такий позов подається вперше.

На думку Ковбеля, під час збору інформації робота НАБУ і САП була тотожна несанкціонованим негласним слідчим (розшуковим) діям.

Зокрема, йдеться про отримання детективами інформації від обслуговуючої компанії ТОВ «Житло Комфорт Сервіс» про те, що дружина судді за дорученням своєї матері (вона, очевидно, є власницею квартири — ред.) отримала чотири електронні перепустки, що дружина судді значиться користувачем місця у підземному паркінгу ЖК. Працівники НАБУ отримали звіти про піший прохід і проїзд на територію ЖК за перепустками, виданими дружині судді, інформацію з банків про те, що суддя користувався своєю банківською карткою у терміналах за відповідними адресами, розраховувався у місцевому кафе, сплачував за комунальні послуги.

Для доведення факту використання автомобіля прокуратура наводить дані з бази «Смарт Сіті», що у період з листопада 2020-го до серпня 2021 року автівка вранці або в першій половині дня та ввечері або після опівночі проїжджала камери спостереження на перетині вулиць.

Також у позові наведено аналітику про доходи членів родини судді та близьких осіб, перетин кордону і витрати на особисті потреби.

Суддя зазначає, що відомості щодо піших пересувань, переміщення автомобілем, грошові перекази, оплату комунальних послуг і розрахунки в кафе НАБУ і САП не могли взяти з відкритих джерел.

Ковбель вважає, що НАБУ не могло збирати про нього інформацію, не звернувшись до Вищої ради правосуддя. На його думку, моніторинг життя судді може проводити виключно Нацагентство з питань запобігання корупції. Але декларації судді за 2019 і 2020 роки НАЗК не перевіряло.

Суддя також зазначив, що НАБУ і САП спровокували проти нього потужну інформаційну кампанію в медіа, ніби вже йдеться про доведений факт.

Він сприймає дії антикорупційних органів як тиск з метою усунення від виконання повноважень судді та голови суду на період розгляду документів за участі НАБУ і САП.

Засідання із розгляду позову САП про конфіскацію активів планується 28 лютого.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"