НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Суддя Бабенко подав скаргу через виклик на допит у справі “плівок Вовка”

19.08.2020

Суддя Шостого апеляційного адмінсуду Костянтин Бабенко поскаржився у Вищу раду правосуддя (ВРП) на те, що у червні Національне антикорупційне бюро викликало його на допит як свідка у кримінальному провадженні щодо так званих «плівок Вовка».

Повідомлення Бабенка вже опубліковане на сайті Вищої ради правосуддя.

Як зауважив Костянтин Бабенко, раніше він розглядав апеляційну скаргу НАБУ на рішення Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) та залишив її без задоволення. Після такого рішення, за словами судді, про нього нібито почав поширювати недостовірну інформацію активіст — за інформацією «Слідства.Інфо», йдеться про активіста «Автомайдану» та члена Громадської ради доброчесності Романа Маселка.

«Після цього ____ (Роман Маселко, — ред.) активно почав розповсюджувати відносно мене негативну інформацію, з порушенням принципу презумпції невинуватості, з метою формування у невизначеного кола осіб ворожого ставлення до мене, штучним створенням резонансу відносно мене, який направлено як засіб тиску на членів Вищої ради правосуддя щодо вирішення питання про притягнення мене до дисциплінарної відповідальності», — написав Бабенко.

Серед іншого суддя зазначив, що, на його думку, Маселко «співпрацює з НАБУ». Такий висновок він зробив з дописів активіста у соцмережі Facebook.

«Неодноразово він на своїй сторінці у Фейсбук публікував інформацію, яка була відома виключно НАБУ. За довго до того, як така інформація була публічно оприлюднена НАБУ, зокрема, в тому числі, що стосується вручення підозри моєму адвокату», — написав Бабенко.

Варто зазначити, що йдеться про Ростислава Кравця — адвоката, який представляє Бабенка у дисциплінарному провадженні за скаргою Романа Маселка. Підставою для скарги стала публікація «Слідства.Інфо» про те, як торік у грудні столичні патрульні спіймали Бабенка напідпитку. За версією поліцейських, у такому стані суддя керував автомобілем та намагався втекти від них. При складанні протоколу Бабенко зухвало поводився, намагався відштовхнути правоохоронців, стверджував, що його треба «відпустити додому» і наполягав, що патрульні не мають права його затримувати.

Зазначимо, що 17 липня Ростислав Кравець отримав повідомлення про підозру у справі «плівок Вовка» — записів нібито з кабінеу голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.

Відтак, Бабенко вважає, що викликом на допит Національне антикорупційне бюро намагається «перешкодити» йому отримати правничу допомогу від адвоката та чинить на нього «психологічний тиск».

«Враховуючи тісний контакт ____ (Романа Маселка, — ред.) та НАБУ вважаю, що вручення мені повістки про виклик у кримінальному провадженні відносно мого адвоката є прямим тиском на мене та втручанням в мою діяльність судді, оскільки такими діями вчиняються спроби перешкодити в отриманні мені правничої допомоги адвокатом, якого я вільно обрав, я навіть не можу скористатися послугами свого адвоката під час проведення даної слідчої дії, в сукупності всі ці обставини призводять до того, що я змушений шукати іншого адвоката, відволікатися на це, відповідно вчиняти дії для прибуття на здійснення процесуальної дії, тобто змінювати свій графік роботи судді, не говорячи вже про психологічний тиск, спрямований, на моє переконання, на моє залякування та переслідування», — написав суддя у своєму повідомленні.

Як повідомляло «Слідство.Інфо», 17 липня НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, на яких нібито фігурують голова ОАСКу Павло Вовк, його заступник Євгеній Аблов, ряд суддів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, інших установ, а також приватних осіб. Вони обговорювали, зокрема, способи вплинути на кадровий склад ВРП та ВККС, свій вплив на Конституційний суд, можливості вирішити судові суперечки в інтересах сторони, яка «проспонсорує» вирішення питання, намір для демонстрації власної сили заборонити ряду представників попередньої влади виїздити за кордон.

Згодом детективи повідомили про підозру Павлу Вовку, Євгенію Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Останньому ВАКС нещодавно обрав запобіжний захід у цій справі у вигляді особистого зобов’язання.

Зафіксоване в розмовах нібито представників ОАСКу ми детально виклали у статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Також, як ми повідомляли, один із фрагментів оприлюднених антикорупційним бюро записів стосується журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської. У березні минулого року вона зробила відеосюжет про святкування заступником голови адмінсуду, скандальним суддею Євгенієм Абловим свого дня народження у столичному ресторані VaBene.

Невдовзі, як ідеться на аудіозаписах НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов нібито обговорюють спосіб дізнатись, коли і з ким журналістка спілкувалась телефоном у день народження Аблова та незадовго до нього.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"