НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Суд зобов’язав НАБУ показати меморандум з ФБР

11.12.2018

Суд задовольнив позов ГО «Правова держава» і зобов’язав Національне антикорупційне бюро надати завірені копії меморандумів про взаєморозуміння між НАБУ й Федерального бюро розслідувань від 29 червня 2016 року та від 29 червня 2017 року.

Таке рішення ухвалив Окружний адміністративний суд міста Києва, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Судовий репортер».

21 грудня 2017 року громадська організація зробила запит, посилаючись на інформацію в інтернеті про існування таких угод.

2 січня 2018 року НАБУ дало відповідь і повідомило про існування меморандумів про взаєморозуміння між НАБУ та ФБР США від 29 червня 2016 року та від 29 червня 2017 року й про те, що зміст зазначених меморандумів є конфіденційним та не підлягає розголошенню.

На повторні запити Бюро також надало копії з назвою документу, підписом уповноваженої особи НАБУ та датою підписання. Решта документів складалася з чистих аркушів паперу. НАБУ на вимоги суду була надана суду частина меморандумів, якою були встановлені вимоги про нерозголошення та конфіденційність змісту документа.

Суд зробив висновок, що встановлені зобов’язання щодо нерозголошення конфіденційної інформації про існування меморандуму, а не конфіденційності тексту, встановлені обмеження в розголошенні інформації, отриманої в результаті обміну інформацією згідно з цим меморандумом, але не встановлено жодного обмеження на розповсюдження тексту в разі поширення інформації про існування.

НАБУ не заперечує, що на його офіційному веб-сайті розміщувалася інформація про укладення зазначених меморандумів. Проте, як стверджують у Бюро, в листі аташе з правових питань ФБР посольства США в Україні від 28 лютого 2018 року зазначено, що будь-які публічні заяви щодо змісту меморандумів про взаєморозуміння можуть здійснюватися лише за погодженням із НАБУ та ФБР.

За законом про доступ до публічної інформації, обмеженню в доступі підлягає певна інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Натомість НАБУ обмежило позивача в доступі до всього документа, не конкретизувавши жодного положення, яке не може бути оприлюднене. Позивач діє як приватна особа й вважає, що запитувана ним інформація становить публічний інтерес і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.

На думку суду, НАБУ не доведено, що запитувана інформація використовується в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, отриманої конфіденційно або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя, а розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам, а шкода від оприлюднення такої інформації не переважає суспільного інтересу в її отриманні.

Суд визнав протиправною бездіяльність НАБУ й зобов’язав надати копії документів.

Нагадаємо, директор НАБУ Артем Ситник розповів про співпрацю НАБУ з ФБР. Раніше керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розповів про роль працівників ФБР у НАБУ.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"