НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд змусив ДБР відновити розслідування проти працівників ГПУ і СБУ за справу Гречківського

24.04.2019

Печерський суд скасував постанову слідчого Державного бюро розслідувань від 2 квітня 2019 про закриття кримінального провадження  у зв’язку з відсутністю складу злочину в діях працівників правоохоронних органів та інших осіб під час розслідування кримінального провадження.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 11 квітня.

Рішення прийняте за скаргою адвокатів потерпілих. Йдеться про можливі порушення правоохоронних органів при розслідування справи щодо члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського і арбітражного керуючого Олега Шкляра.

30 жовтня 2018 Шевченківський суд Києва виправдав Гречківського і Шкляра від звинувачень у замаху на шахрайське заволодіння 500 тис. доларів за недоведеністю вини. Наразі вирок оскаржується в апеляції.

Паралельно в лютому 2017 до ЄРДР було внесено відомості про кримінальне провадження за ознаками зловживання і перевищення службовими повноваженнями, провокації хабара, порушення права на захист і втручання в діяльність захисника при розслідування справи Гречківського і Шкляра. Деякий час справою займалась  Головна військова прокуратура, слідчий якої рік тому також її закривав, але цю постанову було скасовано судом. Згодом справу передали новоствореному Державному бюро розслідувань.

Суд вирішив, що постанова слідчого ДБР про закриття справи у зв’язку з відсутністю складу злочину в діях працівників правоохоронних органів була передчасною, а розслідування неповним.

Так, слідчими було допитано потерпілих, адвоката-свідка, слідчих ГПУ, співробітників СБУ та ін.

Водночас суд зауважив, що слідчий не з’ясував, чому не було запрошено захисника на прохання потерпілого під час вручення йому повідомлення про підозру, хоча останній наполягав на цьому, не з’ясував та не надав правової оцінки діям слідчого щодо невиконання рішення суду про судове-медичне обстеження підозрюваного, не допитав  працівників Житомирської обласної психіатричної лікарні, де відбувалося вручення Шкляру повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри, на предмет стану його здоров’я, не надав оцінку підставам позбавлення заявника Климчука адвокатського свідоцтва, не провів одночасний допит свідків з метою усунення протиріч у їх показаннях та ін.

Окрім того,  слідчий ДБР в постанові про закриття дав оцінку показанням свідка Баренко про їх невідповідність фактичним обставинам справи і визнав їх недостовірними, тоді як їх оцінку зробив Шевченківський районний суд м. Києва при винесенні виправдувального вироку. Слідчий ДБР зіслався на те, що екс-суддя Баренко притягнута до адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення, не перевіривши це, оскільки вирок скасований і справа повернута на додаткове розслідування.

Нагадаємо, що заступницею голови ДБР є Ольга Варченко, в минулому начальниця управління Департаменту ГПУ в особливо важливих справах у сфері економіки, який розслідував справу Гречківського і Шкляра

У березні 2018 року колишній слідчий ГПУ Дмитро Сус давав показання у справі Гречківського. Він заявив, що в Генпрокуратурі були замовні справи, за які співробітники отримували доплати в сумі 20-50 тис. доларів. «Мали поділити на Гуцуляка, на мене… на Варченко і на прокурорів», – розповідав він. Зі слів свідка, Варченко зраділа затриманню Гречківського. «У жовтні 2016-го, коли ми переписувалися з Варченко, то вона у переписці сказала: «Нарешті я цю скотину чи пі#cа зробила… з 6 разу»,  – йшлося у показаннях Суса.

В грудні 2018 Володимира Гуцуляка, який очолював Департамент ГПУ в особливо важливих справах у сфері економіки, перевели на посаду начальника управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних управлінь Державного бюро розслідувань.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"