НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд визнав проведений поліцейськими обшук незаконним та виправдав чоловіка від зберігання канабісу

31.03.2020

Заводський райсуд Миколаєва виправдав чоловіка від зберігання наркотиків у зв’язку з недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

Оперуповновжений поліції розповів, що від довіреної особи отримав оперативну інформацію, що чоловік має намір продати велику партію наркотиків. Від тієї ж довіреної особи він отримав номер мобільного телефону обвинуваченого, зателефонував йому та домовився про зустріч з метою оглянути товар і купити. Приблизно через 2 години він приїхав до будинку де проживав обвинувачений, при цьому в багажнику його машини був ще один співробітник поліції, оскільки вони збирались відразу після збуту особу затримувати. В квартирі він побачив картонну коробку. Господар дав йому перчатки та ніж, сказав розпечатувати та дивитися, а сам вийшов до іншої кімнати. У коробці поліцейський побачив речовину схожу на коноплю, а на дивані чохол від рушниці та, скориставшись відсутністю господаря в кімнаті, зателефонував керівнику свого департаменту, повідомив про виявлені наркотики та зброю. Приблизно через 10 хвилин приїхала слідчо-оперативна група та розпочали проводити обшук.

Як підтвердили в судовому засіданні працівники поліції оперативна інформація про намір збуту наркотичних засобів була отримана в усній формі та до проведення обшуку ніякі рапорти з цього приводу не складались. Суд зробив висновок, що в органу досудового розслідування були відсутні підстави для внесення відомостей до ЄРДР, початку досудового розслідування та проведення обшуку, оскільки суду не надано доказів про отримання інформації про вчинення кримінального правопорушення, зафіксованої у певній процесуальній формі. У протоколі обшуку не зазначено підставу його проведення.

Оскільки обшук у квартирі проведений до внесення відомостей до ЄРДР, то таку слідчу дію визнано недійсною, а здобуті докази недопустимими. Крім того, під час обшуку господар квартири фактично був затриманий, а в протоколі обшуку не зазначено про роз’яснення йому щонайменше права мати захисника та нічого не говорити з приводу підозри проти нього.

Сторона обвинувачення пояснювала проникнення у житло без ухвали суду небезпекою для життя поліцейського. Але це спростовувалося показаннями свідків – іншого працівника поліції і понятих, які розповіли, що обвинувачений спокійно сидів на кухні. Крім того, в протоколі обшуку зафіксовано, що рушниця і патрони були в сейфі.

Вже в суді обвинувачення змінили на зберігання наркотичної речовини без мети збуту. Втім, підсудний вину не визнавав і від надання показань відмовився, кажучи, що злочин не вчиняв та не має ніякого відношення до наркотиків.

Суд виправдав особу через недоведеність винуватості поза розумним сумнівом.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"