НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Суд визнав протиправним застосування поліцейськими кайданків до судді Кицюк

22.08.2017

Затримання поліцейськими судді Вікторії Кицюк, яка у лютому 2017 року, нібито порушила правила паркування власного автомобіля, визнано безпідставним, а застосування до неї поліцейських заходів примусу – кайданків та фізичної сили – протиправним та таким, що порушило її права та свободи. Таке рішення прийняв Шевченківський районний суд міста Києва.

«Суддя Солом’янського районного суду міста Києва Вікторія Кицюк звернулася з адміністративним позовом до Шевченківського районного суду міста Києва після того, як 21 лютого 2017 року була протиправно затримана поліцейськими роти №10 батальйону №3 Управління патрульної поліції у місті Києві Департаменту патрульної поліції Євгеном Тереверком та Олександром Стеценком за паркування власного автомобіля у провулку Киянівському у нібито недозволеному для цього місці, який нібито перешкоджав руху інших автомобілів», – нагадала адвокат АО «AVER LEX» Ольга Просянюк, яка представляє інтереси Вікторії Кицюк.

За її словами, Шевченківським судом встановлено, що поліцейські не тільки не мали підстав для затримання та застосування фізичної сили і кайданків, але навіть не мали права вимагати пред’явлення документів водія та застосовувати будь-які адміністративні стягнення. «Зокрема, підтверджено, що автомобіль Вікторії Кицюк було припарковано відповідно до правил дорожнього руху – відсутні знаки, які забороняли зупинку чи стоянку та не було жодних перешкод для руху інших авто. Вікторія Кицюк лише не могла самостійно виїхати з місця паркування, оскільки її автомобіль було заблоковано, та на момент затримання вже звернулася про допомогу, якої і очікувала. Отже, не було ані жодного правопорушення, ані дорожньо-транспортних пригод», – наголосила адвокат.

Вона додала, що також у поліцейських не було жодних підстав для затримання, застосування фізичної сили, надягання кайданків, та заштовхування судді в автомобіль, у результаті чого, вона отримала тілесні ушкодження. «По-перше, як вже підтвержено судовим рішенням, відсутнє правопорушення з боку судді Вікторії Кицюк. По-друге, – Вікторія Кицюк не затримувалася, не підозрювалася у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення, а тим більше – не створювала небезпеки поліцейським та іншим оточуючим. А це вичерпний перелік можливостей застосування таких заходів», – наголосила адвокат.

Отже, суд дійшов висновку, що дії поліцейських були протиправними. «Поліцейські у справі діяли непрофесійно, зокрема, замість надання Вікторії Кицюк допомоги для виїзду автомобіля з місця стоянки, без заподіяння пошкоджень автомобілю, припаркованому поруч, вони безпідставно вимагали у неї документи, що посвідчують особу та надають право керування транспортним засобом. При цьому, Вікторію Кицюк безпідставно затримали, застосувавши до неї поліцейські заходи примусу, чим порушили права та свободи останньої», – процитувала рішення суду Ольга Просянюк.

Як нагадує Резонанс, у березні 2017 року Національна поліція оголосила сувору догану 2 патрульним поліцейським, які затримували суддю Солом’янського районного суду Києва Вікторію Кицюк. Щоодо правоохоронців розслідування розпочала і прокуратура.

У лютому цього року Рада суддів у зверненні до НПУ висловила “глибоке обурення діями Національної поліції, пов’язаними з неправомірною спробою затримання судді Солом’янського районного суду Києва Вікторії Кицюк”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"