НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд виправдав водія, побачивши провокацію хабара з боку патрульних, які отримали премії за викриття

06.04.2021

Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області виправдав чоловіка від звинувачень у пропозиції хабара патрульним поліції. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 2 квітня.

У вересні 2019 поліцейські зупинили машину за порушення правил дорожнього руху. Водій начебто став наполегливо пропонувати патрульним 100 доларів.

У суді чоловік провину не визнав і пояснив, що його зупинили, бо на машині що було вимкнуту ближнє світло фар. Патрульний перевіярв документи на автомобіль. Обвинувачений зізнався, що представити водійське посвідчення не зміг, оскільки ще його не отримав. Пасажирка його машини намагалася домовитися з патрульними, щоб їх відпустили. А він в цей час спостерігав і курив. Потім він підійшов до поліцейського, який оформлював адмінпротокол та попросив вирішити справу мирно, можливо обмежитись усним зауваженням, гроші за це не пропонував. Після закінчення перевірки документів його запросили в службову машину поліції. В салоні чоловік побачив жест пальців під кермом як натяк на гроші, поліцейський сказав йому показати гроші, тому він дістав з сумки та показав сувенірну купюру номіналом сто доларів, яку знову сховав до своєї сумки. Гроші поліцейському не передав. Але після цього на місце була викликана слідча оперативна група.

Суд з’ясував, що патрульні поліцейські зупинили автомобіль під керуванням обвинуваченого за межами зони реагування, яка була за ними закріплена. Поліцейські можуть відлучатися на чужу територію у виняткових випадках, інфоррмуючи диспетчера. З цього приводу працівники поліції переконливих пояснень не надали.

Відеозаписи із боді камер не містять безперервної зйомки подій та мають ознаки нарізки відео. Суд встановив, що записані відео фрагменти не відображають реальної картини подій, оскільки фіксують поведінку обвинуваченого, свідків неповно, без деталізації подій та обставин, які передували виклику оперативно-слідчої групи. Сторона обвинувачення вважала за недоцільне проведення експертизи цілісності відеозапису та відсутності відео монтажу.

Для фіксації факту пропозиції хабара водієм патрульний не залучив свідка, а навпаки, підійшов до напарника та, пошептавшись з ним, запросив водія у патрульний автомобіль, де сказав йому дістати з сумки гроші та показати їх на відеокамеру. Після цього, поліцейським була викликана слідчо-оперативна група.

Суд дійшов висновку, що патрульний не висловив однозначно відмову від хабара, проте створював умови та провокував водія на неправомірні дії, протягом тривалого часу (більше години) розглядав справу про адміністративне правопорушення і це підтверджується доказами, дослідженими у судовому засіданні.

Із листа Управління патрульної поліції в Донецькій області вбачається, що за виявлення пропозиції неправомірної вигоди водієм двоє патрульних отримали премії по 1 тисячі гривень кожен.

Суд вважає, що ц ці премії впливали на зацікавленість патрульних у фіксації неправомірної поведінки водія.

Суд дійшов висновку, що стосовно водія мало місце підбурювання у наданні неправомірної вигоди, тобто патрульні поліцейські зупинили водія за межами сектору реагування, тривалий час вели розмови з ним, не виконуючи свої службові обов’язки та в подальшому отримали грошові премії за викривання пропозиції неправомірної вигоди, тобто створювали умови для висловлення такої пропозиції з боку обвинуваченого.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"