НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд виправдав прокурора від хабара, вирішивши, що його спровокував адвокат

07.08.2019

Прокурора Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області виправдали від звинувачень у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою і підбурюванні до надання неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» на вирок від 19 липня.

За матеріалами справи, у травні 2017 прокурор начебто зустрівся у своєму кабінеті з адвокатом і сказав, що треба передати 5 тис. доларів за закриття кримінальної справи стосовно клієнтки та зняття арешту з її майна. У червні і липні прокурор при зустрічах нібито підтвердив свої вимоги, уточнивши, що за ці гроші слідчий прийме рішення про закриття провадження. При цьому, за версією обвинувачення, слідчому гроші передавати не планував, а хотів залишити собі. У серпні адвокат передав гроші в кабінеті прокурорі і той поклав їх в шафу, звідки їх вилучили правоохоронці.

У 2010-2013 прокурор працював слідчим і сам займався справою, про закриття якої тепер йшла мова. Ще у 2010 справу скерували до суду. Жінку визнали винною у шахрайстві, але апеляційний суд вирок скасував у 2016 році відправив справу на додаткове розслідування. Обвинувачений з грудня 2015 почав працювати прокурором.

Адвокат розповів, що приїздив до прокурора і цікавився рухом справи. Розповів прокурору, що обвинувачена вже не має матеріальної можливості сперечатися, в неї вже нема грошей, у тому числі на оплату послуг захисника. Передав слова клієнтки, що вона розрахується з ним, з адвокатом, квартирою, на яку був накладений арешт. Також він висловив прокурору думку, що у разі закриття кримінальної справи, було б бажано швидше зняти арешт. Прокурор відповів, що квартира коштує приблизно 50 тис. доларів. Адвокат повідомив, що є ще борг перед банком в сумі 25 тис. Далі прокурор нібито сказав, що коли адвокату залишається 25 тис. доларів, то з них 5 тисяч було б не погано включити в ціну за закриття справи, інакше справу можна знову передати до суду. Адвокат стверджував, що прокурор говорив, що коли передадуть гроші, то справу закриють, хоча він і не розслідує цю справу, але він може бути процесуальним керівником. На запитання, чому так дорого, прокурор начебто відповів, що в прийнятті рішення буде задіяний начальник слідчого відділу поліції.

Суд вирішив, що мала місце провокація хабара стосовно прокурора. Так, адвокат, перебуваючи у дружніх стосунках з клієнткою, користуючись її квартирою без її згоди на це, звернувся до прокурора, який не мав повноважень у кримінальному провадженні. Адвокат був заінтересований в користуванні квартирою і виступив ініціатором допиту клієнтки слідчим поліції, щоб викликати у неї побоювання, щоб вона почувалась вимушеною дати хабар.

Не надано жодного доказу, що прокурор мав контакт із заявницею і намагався схилити її до надання хабара. А тому суд дійшов висновку про недоведеність підбурювання.

Суд звернув увагу, що саме з ініціативи адвоката жінка звернулась із заявою про злочин в Генінспекцію ГПУ. Вона погодилася, пояснюючи, що раніше прокурор «випив в неї достатньо крові». Таке висловлювання суд розцінив як ознаку неприязних відносин і можливість звернення з заявою про злочин з мотивів помсти. Суд вирішив, що між прокурором і жінкою-заявником не було довірливих стосунків і жінка не передавала будь-які цінності внаслідок обману

Крім того, суд врахував репутацію адвоката заявниці: неодноразове залучення його до співробітництва правоохоронними органами в інших справах, пов’язаних з корупцією, притягнення свідка під час розгляду цієї справи до кримінальної відповідальності за підбурювання до надання неправомірної вигоди. На думку суду, адвокат, намагаючись створити штучні умови і викликати у клієнта відчуття вимушеності надання неправомірної вигоди, фактично використав свій статус у власних інтересах, всупереч інтересів клієнта, чим порушив адвокатську етику. Суд побачив у діях такого адвоката ознаки провокації злочину.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"