НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд виправдав начальника опервідділу колонії, якого звинувачували у передачі канабісу засудженому

21.10.2020

Суд виправдав колишнього начальника оперативного відділу Коломийської виправної колонії в Івано-Франківській області. На це вказує  вирок від 15 жовтня.

Працівника колонії звинувачували, що він вступив у змову з місцевим жителем для передачі канабісу його сину, який відбував покарання, та в отриманні 1 тисячі гривень неправомірної винагороди. З багажника його машини вилучили пакет із передачею засудженому, де була пачка цигарок, в якій заховано канабіс.

Чоловік вину не визнав. Пояснив, що працював на посаді близько року і за цей час розкрито 7 тяжких злочинів пов’язаних з незаконним обігом наркотиків, попереджено 20 аналогічних злочинів, що в тричі перевищувало розкриття та профілактику злочинів у сфері обігу наркотиків за попередній рік.

У серпні 2014 року він отримав оперативну інформацію, що засуджений програв у карти іншим засудженим значну суму грошей і вже тривалий час не повертає борг, за це засуджені планують вчинити над ним розправу. З метою попередження тяжкого злочину він перевів засудженого до іншого відділення. У подальшому цей засуджений начебто добровільно погодився на співпрацю і став його агентом.

У грудні 2014 року начальник підрозділу йшов двором колонії, коли там стояли засуджені, чекаючи на передачі з дому. Засуджений побачив його і сказав, що батько привіз передачу і має покласти гроші на його засудженого рахунок, тому просив проконтролювати, щоб батько не наплутав, бо гроші потрібні для повернення боргу. Однак працівник колонії батька не знайшов і поїхав додому. Уже після обіду, коли він був не на роботі, йому зателефонували з невідомого номера і представились батьком засудженого і просили взяти передачу, бо в колонію спізнилися.

При зустрічі батько арештанта несподівано запитав, чи може передати синові трохи трави. Працівник колонії стверджує, що відповів, що про таке не може бути і мови. Далі він погодився узяти в багажник пакет, думаючи, що там тільки харчі, а також гроші, щоб занести їх в бухгалтерію і покласти на рахунок в’язня. Продукти мали перевіряти потім у кімнаті передач. Чоловік сів у машину і збирався від’їхати, але був затриманий СБУ.

Батько засудженого розповів, що син попросив передати в колонії мобільні телефони з навушниками, зарядні пристрої і пачку з під цигарок «Прилуки», назвавши її «пакованчиком». Вранці він вийшов на дорогу, щоб спіймати попутний автомобіль. Випадково чи ні, але зупинилися машина працівників СБУ, які спочатку завезли його до себе у відділення і оглянули його пакет. Виявивши канабіс, сбушники відсипали собі частину, а решту запакували назад. Чоловік сказав, що не знав, що там у коробочці, син казав, що то трава для лікування нирок. Крім того, сбушники видали йому 1000 гривень, уже помічені. Розповіли, що давно тримали його під «прицілом» і дали телефон обвинуваченого, сказали дзвонити і домовлятися про передачу через нього. Зі слів свідка, працівник колонії не хотів брати траву і погодився тільки, тому що він дав гроші.

Засуджений пояснив, що батько передав мобільні телефоні, які він мав віддати іншим арештантам за борги. А 1000 гривень начебто була винагорода працівнику колонії, який раніше хотів удвічі більше. Раніше кілька разів просив обвинуваченого пронести передачі, в яких можуть бути наркотичні засоби. Обвинувачений сварив його за це, але він його впрошував, за що той отримував 1300 і 1700 гривень. Сам наркотики не вживає, але мав ними розрахуватися за борги по грі в карти.

Співробітник СБУ дав показання, отримав оперативну інформацію, що засуджений через обвинуваченого працівника колонії тривалий час замовляв передачу наркотичних засобів, мобільних телефонів, спиртного, за платив неправомірну вигоду.

Аналізуючи показання свідків, суд дійшов до висновку, що вони тільки підтвердили факти доставлення та перебування батька засудженого у службовий кабінет Коломийського відділу СБУ, огляд оперативними працівниками посилки, виявлення у ній та вилучення частини канабісу та ін.

Сам батько засудженого мав судимість за злочин, пов’язаний з наркотиками. Вирок йому винесли на підстави угоди про визнання винуватості, призначивши умовне покарання. Суд поставив під сумнів правдивість показань даного свідка.

Дії сина, який підбурив батька на вчинення злочину, не отримали жодної правової кваліфікації.

На думку суду, жоден доказ безпосередньо не доводить вину обвинуваченого.

Крім того, виявлено низку процесуальних порушень, що призвело до визнання доказів недопустимими. Зокрема, спочатку провадження реєструвалось за ст.364 КК (зловживання службовим становищем), після виявлення можливого злочину за ст.307 КК, пов’язаного із наркотиками, нове провадження не реєструвалося і всі слідчі дії проводилися в одному. Суд вважає, що треба було заново вносити відомості до ЄРДР. Суд зробив висновок, що досудове розслідування за ч. 2 ст. 307 КК здійснювалось без реєстрації кримінального правопорушення, тому усі зібрані в цій частині докази є недопустимими. Крім того, до справи не були долучені і захисту не відкриті ухвали суду на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж. Відтак результати цих слідчих дій визнані недопустимими доказами.

НСРД зафіксовано, що 13 грудня 2014 р. безпосередньо перед затриманням обвинуваченого на пропозицію оперативного працівника СБУ зателефонувати йому батько засудженого відповідає, що не має його телефонного номера і такий номер йому диктує оперативний працівник. До цього інших телефонних контактів між батьком і працівником колонії не було. Суд вважає, що це свідчить про ознаки провокації з боку правоохоронних органів.

Суд виправдав чоловіка у зв’язку з недоведеністю вчинення злочинів. У колонії він більше не працює і сьогодні є адвокатом.

 Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"