НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Суд виправдав ексчиновника міграційної служби у справі про хабарництво через непрофесійні дії прокуратури

28.12.2019

Суд виправдав від звинувачень в отриманні неправомірної вигоди колишнього першого заступника начальника Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 21 грудня.

Чиновник звинувачувався у тому, що вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 1200 доларів за оформлення для іноземця посвідки на тимчасове проживання. Гроші йому поклали в календар-щоденник. В суді він вину не визнав, пояснив, що заявник неодноразово звертався за консультаціями, після виходу його з кабінету працівники ГПУ і СБУ знайшли там гроші. Обвинувачений звертав увагу суду, що записи розмов начебто є змонтовані.

Заявником у справі був керівник юридичного департаменту громадської організації Міжнародний конгрес із захисту прав та свобод громадян «Щит», член консультативної Ради при прокуратурі Одеської області. Чоловік пояснив, що допомагає іноземцям в отриманні посвідок на постійне місце проживання на Україні.

Прокуратура не надала ухвал суду про надання дозволу на проведення НСРД, тому всі результати НСРД визнані недопустимими доказами.

Але суд констатував серйозні недоліки досудового слідства і виправдав особу за недоведенням вчинення злочину.

Суд вважає, що висновок оперативного працівника СБУ Нікітіна в протоколах про результати НСРД щодо належності голосу обвинуваченому та іншим особам не базується на спеціальних знаннях, оскільки фоноскопічна експертиза голосу обвинуваченого не проводилась. Надані копії, а не оригінали записів, і суд не зміг переконатися у відсутності монтажу. Експертиза матеріалів не надавалась.

Крім того, суд з’ясував, що при врученнні грошей заявнику поняті присутні не були, але підписали протокол пізніше. Вилучені 1200 доларів суду безпересередньо дослідити не зміг, бо прокуратура їх не надала.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"