НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

Суд виніс виправдувальний вирок у справі про хабарництво через халатність працівників прокуратури

05.12.2019

Болградський  районний суд  Одеської області виправдав звільненого працівника митниці і прикордонника від звинувачень в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 листопада.

У березні 2018 року під час перетину пункту пропуску «Виноградівка-Вулкенєшть», у напрямку в`їзду з Республіки Молдова в Україну,  представнику болгарської фірми ООД «Дік Авто», який займається ввезенням автомобілів іноземною реєстрацією, митники начебто поставили умову передачі 50 доларів і 500 грн за те, щоб безперешкодно пройти прикордонний і митний контроль одної машини. Підприємець зрозумів, що у разі відмови не зможе повторно заїхати на територію України.

Через три тижні чоловік прибув із трьома автомобілями іноземної реєстрації на пункт пропуску і передав 1500 гривень невстановленому працівнику прикордонної служби. Після цього також зайшов до інспектора митниці і дав 200 гривень і 150 доларів, у відповідь той поділився номером мобільного телефону, а наступного дня нібито приніс ще 2600 грн  і 250 доларів, а далі відбулося затримання.

Обвинувачені вину не визнали.

Колишній митник пригадав, що займався оформленням вантажу, коли в кабінет увірвалися працівники СБУ. Біля його робочого місця на підлозі між тумбами знайшли вдвоє складені грошові кошти долари. Також гривні знайшли в шухляді. Він пояснив, що це  єдиний збір, який стягувався за митне оформлення транспортних засобів. У зв’язку з відсутністю банку у пропускному пункті «Виноградівка» гроші стягувались з громадян на підставі квитанцій. По закінченню зміни кошти здавали в банк. Частина грошей справді була в конверті з написом «Єдиний збір, 30.03.2018 року», а частина хаотично розкидані. Обвинувачений вважає, що проти нього скоєно провокацію, у результаті він позбавлений можливості працювати в митних органах і вимушений був звільнитися.

Прикордонник розповів, що після закінчення огляду невідомий чоловік сказав «Дякую» і потиснув йому руку. Він вважає, що саме через це на тильній стороні руки у нього залишилась фарба, якою позначали гроші. Як виявлені кошти потрапили до службового приміщення йому не відомо.

Суд з’ясував, що заявник звернувся до прокуратури ще у вересні 2017 року і повідомляв, що у нього вимагають гроші на митному посту «Аккерман». Розшуковими заходами встановлено причетність 8 працівників митниці, йшлося начебто про 100 доларів за розмитнення одного авто. Заявник дав згоду на проведення відносно нього негласних слідчих (розшукових) дій. Далі справою доручено займатися іншим слідчим. У березні 2018 цей же заявник повідомив, що в нього вимагають 50 доларів за машину на пропускному пункті «Виноградівка».

Суд звернув увагу, що заявник повідомив про інший злочин, але відомості до ЄРДР не внесено і розслідування продовжувалося в рамках попереднього кримінального провадженням за геть іншим фактом на підставі іншої заяви. В окреме провадження матеріали також не виділялися.

У суді заявник підтвердив, що співробітники митниці були службовими особами взагалі різних митних постів, не об’єднані єдиним умислом, не утворювали спільну групу, ніяким чином не взаємопов’язані між собою.

Суд вважає, що кримінальне провадження за фактом вимагання неправомірної вигоди службовими особами пункту пропуску «Виноградівка» митного посту «Ізмаїльський» – взагалі не розпочиналось і всі докази здобуто поза межами кримінального провадження. У зв’язку з цим суд суд дійшов висновку про недопустимість усіх доказів.

При цьому суд зауважив, що порушення не може бути виправлено, ані під час судового розгляду, ані під час можливого нового досудового розслідування, оскільки встановлено відсутність зареєстрованого кримінального провадження.

Але навіть у разі внесення відомостей до ЄРДР, суд встановив, що у справі була б порушена підслідність, оскільки слідчі органів прокуратури втратили повноваження розслідувати провадження, розпочаті після 19.11.2017 року, оскільки справи про злочини працівників правоохоронних органів стали підслідністю ДБР.

Крім того, суд визнав недопустимими доказами протоколи НСРД, оскільки в них не відображено перебіг процесуальної дії. Крім того, аудіозаписи і відеозаписи записи неякісні і більшість з них неможливо розібрати і роздивитися. Встановлено невідповідності між протоколами і даними на носіях, особливо в частині фіксації передачі неправомірної вигоди. Також відсутні касети із відеофіксацією деяких слідчих ді

Огляд місця події, а саме службових приміщень митної і прикордонної служби, проводився без ухвали суду і в подальшому слідчі їх не легалізували. Відтак суд визнав, що огляд проведено з порушеннями і докази здобуто незаконно.

Обвинувачених виправдано за недоведеністю вчинення злочину.

Справу розслідували слідчі прокуратури Одеської області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"