НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Суд серед квартир у пам’ятці архітектури: результати моніторингового візиту

27.11.2018

У рамках реалізації національного превентивного механізму Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області спільно з громадськими моніторами НПМ здійснили моніторинговий візит до Шевченківського районного суду міста Львова.

Шевченківський районний суд міста Львова – один з найбільших судів у Львівській області, 13 суддів тут відправляють правосуддя. Однак приміщення суду не витримує жодної критики. Суд знаходиться у центральній частині міста, у будівлі, що є пам`яткою архітектури. Будівля суду п`ятиповерхова, однак суд розміщений на 2, 3 та 4 поверхах серед приватних житлових квартир, музичної студії, закладу громадського харчування.

Доступність приміщення суду для маломобільних груп населення не забезпечується. Облаштування пандусів є неможливим, оскільки сходи мають круті вигини, бо будинок має архітектурне значення. З цього ж приводу неможливо встановити металеві грати у залах судових засідань для розгляду кримінальних справ.

У приміщеннях суду гостро відчувається брак площі. Відсутні окремі приміщення для розміщення підсудних та конвою. Не вистачає залів судових засідань та кабінетів для працівників суду. Оскільки у будівлі суду відсутній службовий вхід, стоянка, для конвоювання підсудних чи засуджених з автотранспорту варти до будівлі суду перекривається центральна вулиця та зупиняється рух транспорту. Підсудні утримуються в стаціонарних загородженнях у залах судових засідань. Хоч Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово констатував, що перебування підсудних за металевими ґратами на судових засіданнях є порушенням ст. 3 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в одному із залів судових засідань ще досі використовуються заґратовані металеві огородження, які відокремлюють підсудних від складу суду. У будівлі суду відсутні кімнати для конфіденційного спілкування підсудного з адвокатом та ознайомлення з матеріалами справи, немає окремих санвузлів.

У зв`язку з браком вільних площ та великою кількістю архівних справ, архів суду розділений на два приміщення, одне з яких знаходиться в іншому кінці міста, що створює значні незручності для працівників архіву та й відповідно для відвідувачів суду.

Адміністрація суду повідомила, що на даний час вирішено питання про передачу на підставі Договору оренди  нерухомого державного майна у строкове платне користування нежитлового приміщення для розташування в ньому Шевченківського районного суду Львова. Якнайшвидше облаштування нового приміщення для потреб суду стане найкращим вирішенням критичної ситуації та усунення усіх виявлених порушень.

За результатами моніторингового візиту до Територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області буде направлено звіт із відповідними рекомендаціями.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"