НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Суд призначив до розгляду по суті справу про ДТП за участі екс-прокурора

05.07.2019

Московський райсуд Харкова призначив до розгляду провадження за обвинуваченням Максима Марченка. За даними слідства, він був за кермом автомобіля BMW, який у жовтні 2017-го зіткнувся зі Славутою на Салтівському шосе. У ДТП загинули водій та пасажир ЗАЗу. Це двоє братів, 40 та 43 років.

Як повідомляє кореспондент UA: Харків, рішення про призначення обвинувального акту до рогляду ухвалила суддя Ірина Букрєєва.

На сьогоднішньому засіданні представник потерпілих Євген Самойлов клопотав про зміну запобіжного заходу обвинуваченому на тримання під вартою. З 2017 року Марченко, який залишив місце ДТП і з’явився до правоохоронців наступного дня, перебуває на свободі, сплативши заставу у розмірі 128 тисяч гривень.

До суду справу передали у 2018 році. За словами Самойлова, відтоді тричі змінювався склад суду, а розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу він чекав з березня.

«Чотири місяці! Це неприпустимо! Замість розгляду в імперативні строки, суд такі клопотання розглядає місяцями! Це неповага. Це презирство до потерпілих», — висловився Самойлов.

Потерпілі підтримали клопотання свого представника та заявили про тиск з боку Марченка (до 2011 року він працював у прокуратурі). За словами дружини одного із загиблих у ДТП Ольги Шатохіної, їй надходили пропозиції не давати хід справі з боку обвинуваченого та його батька.

«Я вважаю, що перебуваючи під заставою, а не в СІЗО, де він має перебувати, він може впливати на нас, як це було з погрозами на мою адресу минулого року. Він має можливість впливати на свідків, які бачили аварію. Коли на допиті у прокуратурі свідки змінили свої свідчення, тобто їх підвели до того, щоб вони їх змінили. Хоча на допиті у слідчого вони показували, що дійсно Марченко був п’яний і на великій швидкості скоїв ДТП. Я хочу сказати, що на волі, не відчуваючи жодної відповідальності за смерть двох людей і проводячи спокійне життя, не обмежучи себе, це неправильно», — сказала потерпіла Ольга Шатохіна, яка втратила у ДТП чоловіка.

Таку ж думку на засіданні висловили донька Шатохіної та батьки загиблих братів.

Обвинувачений стверджує, що ні він, ні його родина не впливають на учасників процесу.

«Я хочу сказати, що дані клопотання заявляються з провокативним підтекстом, оскільки Самойлов як адвокат розуміє, що підстав для клопотання відсутні відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України. Даним обставинам вже була надана оцінка і Московським судом, і Апеляційним судом… Крім того, ніяких ризиків немає. Нікому я не погрожую. Це надумані підстави. Ризиків ніяких немає. Я постійно прибуваю до суду і вчасно, не ухиляюся», — сказав Максим Марченко.

У коментарі кореспонденту поза засіданням обвинувачений сказав, що вини не визнає.

Суд клопотання представника потерпілих про зміну запобіжного заходу відхилив. Інші клопотання, які планував заявити представник потерпілих, суд не заслухав, оголосивши перерву до 12 липня.

Потерпілі вказують на безініціативність обвинувачення. Про зміну запобіжного заходу щоразу заявляє представник потерпілих, а не прокурор.

Прокурор Валерій Бухан каже, що прокуратура «активно підтримує» обвинувачення. Щодо можливого впливу екс-прокурора на суд, обвинувачення, Бухан сказав: «Це є слова потерпілих, якщо у них є такі факти, нехай надають. На нас не здійснюється ніякий вплив. Ми діємо відповідно до закону».

«Інкримінуються стаття 286, ч. 3 — порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель двох осіб, та ст. 135 ч. 1 — зникнення з місця події. Санкція максимальна до 10 років позбавлення волі. На нашу думку, вина обвинуваченого повністю доведена. Є докази у матеріалах провадження, які ми будемо досліджувати під час судового розгляду», — сказав Бухан.

Якого покарання буде вимагати прокуратура для обвинуваченого, за словами Бухана, «говорити трохи зарано».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"