НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд прийняв обвинувальний акт у справі екс-слідчого ГПУ Суса

13.07.2018

Суд призначив до розгляду обвинувальний акт у справі колишнього слідчого Генпрокуратури Дмитра Суса.

Про це стало відомо в засіданні Подільського суду 12 липня, повідомляє «Судовий репортер».

Адвокат Дмитро Дмитренко клопотав про повернення обвинувального акту. На його думку, акт не містить належного формулювання обвинувачення і фактично дублює зміст повідомлення про підозру.

«Досить широко, загалом на 30 аркушах, перелічені норми законодавства, рух кримінальних проваджень, посади, які Сус Дмитро обіймав під час роботи в органах прокуратури… Проте жодним чином не конкретизовані незаконні дії, в яких обвинувачується Сус», – сказав захисник.

Прокурор Сергій Козачина проти клопотання заперечив. На його думку, в акті чітко викладені обставини і формулювання обвинувачення.

Суд після виходу із нарадчої повідомив, що на стадії підготовчого засідання не може оцінювати конкретизацію і правову кваліфікацію правопорушення. Тому вважає обвинувальний акт правильно складеним по формі і призначив його до розгляду.

Наступне засідання заплановане на 18 липня. У цей день прокурор має зачитати обвинувальний акт.

Також, ймовірно, буде вирішуватись питання про продовження обов’язків Суса, оскільки у серпні судді матимуть відпустки і наступне засідання призначать на вересень. Раніше суд продовжив йому строк дії обов’язків до 12 серпня. Суса зобов’язали без дозволу не відлучатися з м. Хмельницького та Хмельницької області, окрім виїзду у м. Київ для навчання, повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи, здати паспорт та інші документи для виїзду за кордон.

Суд уже розписав графік засідань у справі до кінця року.

Нагадаємо, що обвинувальний акт надійшов до Подільського районного суду міста ще 25 травня. Але захист клопотав про зміну підсудності і скерування справи до Шевченківського суду. Адвокат стверджував, що інкриміновані Сусу злочини закінчені в Шевченківському районі.

21 червня Апеляційний суд у клопотанні відмовив і залишив справу в Подільському суді.

Апеляція звернула увагу, що Сус організував транспортування майна мікроавтобусами «Мерседес» та «Івеко» до складських приміщень в Подільському районі Києва і саме там було завершено можливий злочин.

Нагадаємо, що йдеться про колишнього заступника начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки – начальника з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки ГПУ Дмитра Суса. До 13 квітня 2017 він працював старшим слідчим з особливо важливих справ Головного слідчого управління ГПУ. Його звільнили за порушення закону про запобігання корупції і правил прокурорської етики.

Сус підозрюється у заволодінні майном і грошима, вилученими при обшуку в гральних закладах (ч.3,4 ст. 191 КК), а також недостовірному декларуванні (ст. 366-1 КК). За цими статтями йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Сусу інкримінується присвоєння близько 400 тис. грн, столів для покеру та рулеток вартістю 800 тис. грн, а також відеореєстратора, який слідчий пізніше начебто використовував для фіксації зустрічей у власному кабінеті.

Також екс-посадовець ГПУ нібито користувався автомобілем Audi Q7 зареєстрованим на його 86-річну бабусю.

В лютому 2018 року, коли Сус, перебував у СІЗО у зв’язку із невнесенням застави, детектив НАБУ вилучив в його квартирі у Хмельницькому копії матеріалів справи, що може стосуватися директора НАБУ Артема Ситника. Провадження з таким номером, за інформацією журналіста Володимира Бойка, було відкрито 4 квітня 2016 року за фактом нібито вимагання Ситником хабара в сумі 1 млн доларів.

Нагадаємо, що 30 березня Дмитро Сус дав показання в якості свідка у справі члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського, звинуваченого у замаху на шахрайське заволодіння 500 тис. доларів. Суса в якості свідка заявила сторона захисту. Сус розповів, що співробітникам ГПУ пропонували неофіційну винагороду за розслідування деяких справ. Він підтвердив, що така винагорода обговорювалась і у зв’язку зі справою Гречківського.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"