НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд повторно арештував майно у справі екс-міністра внутрішніх справ Захарченка

13.02.2019

Печерський суд Києва знову наклав арешт на майно нідерландської компанії Stichting Administratiekantoor LVV.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 7 лютого.

Йдеться про 20 земельних ділянок, три будинки, квартиру і два машиномісця (список) в Києві, Київській та Донецькій областях.

Майно заарештовано у рамках справи про незаконне збагачення і відмивання грошей екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Справу розслідує Департамент спецрозслідувань ГПУ.

Раніше, 30 січня 2019 суд скасував арешт цього майна, оскільки бенефіціаром компанії себе назвав бізнесмен Ігор Кушнарьов.

У новій ухвалі слідчий ГПУ обгрунтував наявність тісних зв’язків між Кушнарьовим і Захарченком. З 2012 року Кушнарьов був радником екс-міністра.

За версією слідства, вони познайомилися, коли Захарченко очолював Державну податкову адміністрацію у 2010-2011 рр.  Кушнарьов нібито займався протиправною діяльністю, пов’язаною із мінімізацією доходів підприємств України, наданням послуг, спрямованих на ухилення від сплати податків та багатомільйонною конвертацією в ряді банківських установ коштів у готівку (зокрема, у банках ПАТ «ТК «Кредит», ПАТ «Південний», ПАТ «Актабанк» тощо). Кушнаров і Захарченко начебто домовились далі діяти спільно, вступивши у попередню змову, а вигоду, отриману від незаконних схем, розподіляти між собою.

Потреба у легалізації грошей і майна, як стверджує слідчий, була не тільки у Захарченка, а й в Кушнарьова, оскільки була висока ймовірність призначення його на керівні посади в органи державної влади.

Для цього було створено ряд фіктивних підприємств, зокрема, ТОВ «Рекламна агенція «Жорсонк», ТОВ «Рекламна агенція «Саварж», ТОВ «Будівельна фірма «Укрбуд», ТОВ «Збутснабспецсервіс», ТОВ «Віпторг» і інші, які повинні були штучно відобразити виплату Захарченку, Кушнарьову і членам їх родин багатомільйонні доходи.

У подальшому для реєстрації нерухомості Захарченка створено нідерландську компанію Stichting Administratiekantoor LVV та сейшельську NYGELT BROS HOLDING LTD. Функції щодо юридичного супроводу і оформлення беніфіціарним власником цих компаній на себе взяв довірена особа Захарченка – Кушнарьов.

За інформацією Посольства Королівства Нідерландів в Україні, виявлено 3 суб’єкти, які підпадають під санкції Європейського Союзу щодо обмежувальних заходів стосовно певних осіб, суб’єктів та органів, у зв’язку з ситуацією в Україні, у тому числі і компанія Stichting Administratiekantoor LVV.

Як відомо, раніше адвокат подавав висновок нотаріуса Амстердама від 14 липня 2016 року і лист Міністерства фінансів Нідерландів від 5 лютого 2016 року, що на підставі даних, отриманих Загальною службою розвідки та безпеки Нідерландів, санкції, передбачені вказаною постановою до Фонду не застосовуються у зв’язку з відсутністю будь-якого зв’язку між компанією і Захарченком.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"