НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд не поновив на посаді «цукрового прокурора»

20.12.2018

Окружний адмінсуд Києва відмовив Олександру Колеснику в поновленні на посаді заступника прокурора Київської області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 26 листопада.

Колесник працював в органах прокуратури з 2006 року. Обіймав посади слідчого в прокуратурі в Луганській області, з 2014 працював прокурором у Генеральній прокуратурі. У 2015 призначений заступником прокурора Київської області. У 2016 був притягнутий до дисциплінарної відповідальності і звільнений.

Національним антикорупційним бюро у ході досудового розслідування кримінального провадження за фактами розкрадання майна ДСБУ «Аграрний фонд» викрито заступника прокурора Київської області Олександра Колесника. За версією детективів, з червня 2015 року по березень 2016 він неодноразово використовував владу та службового становища всупереч інтересам служби в інтересах інших осіб, з метою отримання ними неправомірної вигоди.

Прокурор нібито забезпечив незаконний опис державним виконавцем та передачу ТОВ «Компанія з управління активами «Система плюс» цукру-піску ДСБУ «Аграрний фонд» у кількості 29 880 тонн та винесення постанови про повернення тимчасово вилученого майна, у зв’язвку з чим цукор передано ПП «Офір», а також приховування матеріалів кримінального провадження. Вартість піску оцінюється у 211,5 млн грн. У травні 2016 Колеснику повідомлено про підозру за ч.2 ст.364 КК.

У червні 2016 КДКП рекомендувала звільнити прокурора. Комісія зробила висновок про порушення Колесником вимог закону «Про прокуратуру», правил прокурорської етики, вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності. Юрій Луценко підписав відповідний указ.

Під час розгляду справи Окружний адмінсуд допитав в якості свідка адвоката ПП «Офір», який подавав скаргу на незаконні дії слідчого у кримінальному провадженні, яка була задоволена та прийнята постанова про повернення тимчасово вилученого майна. Свідок повідомив, що особисто з Колесником не знайомий, на особистому прийомі у нього не був, зустрічей та переговорів не проводив.

ОАСК зазначив, що правомірність прийняття Колесником процесуальних рішень та дій під час розслідування кримінального провадження підлягають дослідженню в межах кримінальної справи, оскільки адміністративний суд не наділений повноваженнями давати оцінку слідчим діям прокурора. Суд вважає, що КДКП не вирішувала питання про обґрунтованість обвинувачення, пред’явленого Колеснику, а лише перевірила викладені у рапорті обставини на предмет дотримання вимог, що ставляться до посадових осіб органів прокуратури та наявності в діях прокурора складу дисциплінарного проступку. А рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності хоч і прийнято на підставі відомостей, наявних в матеріалах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.364 КК, однак ґрунтується на самостійних правових підставах.

«Цукрову справу» закінчили розслідувати ще 30 серпня 2017 року. З того часу суд так і не зміг провести підготовче засідання. У жовтня 2017 Соснівський райсуд Черкаської області повернув антикорупційній прокуратурі обвинувальний акт. 13 листопада 2018 цей суд знову повернув обвинувальний акт. На це рішення подана апеляція.

Разом із екс-прокурором Колесником обвинуваченими у цій справі є екс-посадовець Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області та керівник одного з суб’єктів господарювання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"