НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Суд – без кімнати для засуджених, відділ поліції – без пандуса: результати моніторингу установ на Вінниччині

29.10.2018

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Вінницькій області разом із моніторами національного превентивного механізму здійснили візит до Калинівського відділу поліції Головного Управління Нацполіції у Вінницькій області.

Під час візиту були виявлені порушення. Так, будівлю, в якій розташований поліцейський відділ, не обладнано пандусом, що не забезпечує вільний доступ для маломобільних людей.

Також в черговій частині відсутня медична аптечка, а у ліків, які все ж були в наявності, вже давно закінчився термін дії. В свою чергу, працівники чергової частини не змогли роз’яснити питання про те, як ними здійснюється домедична допомога та яким чином виконуються прав осіб, що отримують замісну підтримувальну терапію.

Проаналізувавши записи в Журналі інформування центрів з надання безоплатної правової допомоги затриманим, монітори виявили, що не зазначаються причини затримання людини та подекуди навіть відсутні записи про інформування центрів. Це є порушенням права людини на захист.

Що стосується Журналу єдиного обліку заяв, то у повідомленнях про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, які містяться в ньому, знайдено  прострочені і не розглянуті звернення громадян. Більше того, відповідальна особа за перебування затриманих (згідно із ст. 212 КПК України) не змогла назвати необхідні права людини.

Водночас, заяви про злочин розглядаються не в порядку ст. 214 КПК України, а згідно із Законом України “Про звернення громадян”, що є порушенням права на захист, та демонструє неефективний спосіб захисту людини від посягань.

В той же день із плановим візитом монітори відвідали Калинівський районний суд у Вінницькій області.

Тут також наявні порушення прав людини. Перш за все, порушені вимоги пункту дев’ятого  Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, адже будівля суду не передбачає приміщень для тримання підсудних (засуджених).

Також медична аптечка містить ліки із терміном дії, який давно сплив.

Звіт за результатами перевірки буде направлено до місцевих органів влади.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"