НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Ставили на коліна і звільнили у 2014 році: люстрованому міліцейському начальнику виплатять компенсацію 573 тисяч грн

14.05.2020

Колишній заступник начальника волинської міліції Володимир Поліщук виграв суд щодо протиправності його звільнення з посади восени 2014-го року та стягнення 573 тисяч 186 гривень компенсації за час вимушеного прогулу.

Відповідне рішення ухвалив Волинський окружний адміністративний суд 9 квітня 2020-го року.

Судова справа колишнього високопоставленого міліціонера, вітчима радника міського голови Луцька і депутата міськради Ігоря Поліщука Володимира Поліщука тягнулася п’ять з половиною років.

Міністерство внутрішніх справ України восени 2014-го року видало наказ №2239 о/с «По особовому складу», який передбачав звільнення осіб, які перебували на керівних посадах в структурі міліції на підставі так званого люстраційного закону «Про очищення влади». На підставі цього наказу, УМВС України у Волинській області видало свій наказ від 31.10.2014 №350 о/с «По особовому складу» щодо звільнення Володимира Поліщука з посади заступника начальника УМВС України у Волинській області – начальника міліції громадської безпеки.

Відповідну інформацію про люстрацію посадовця внесли до державного люстраційного реєстру. Закон також заборонив йому обіймати певні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на десять років.

Володимир Поліщук пропрацював у міліції 20 років. З вересня 2010-го до жовтня 2011-го очолював Управління ДАІ УМВС України у Волинській області, потім став заступником начальника обласного управління – начальником міліції громадської безпеки, але вже у квітні 2012-го його перевели на аналогічну посаду в рівненське управління. Та вже за півроку він повернувся і з 28 грудня 2012-го до 3-го листопада 2014 очолював міліцію громадської безпеки на Волині.

Волинські активісти в період Євромайдану та Революції Гідності 2013-2014 років звинувачували Володимира Поліщука у тому, що він нібито організовував поїздки місцевого «Беркуту» в Київ та перешкоджав проведенню мирних протестів. 23 лютого 2014-го волинських спецпризначенців, серед яких і Володимира Поліщука, на сцені луцького Євромайдану привселюдно ставили на коліна і вимагали звільнення. Там же він і написав рапорт про звільнення з органів внутрішніх справ.

Та після цих резонансних подій Поліщук так і не пішов. На посаді він пробув ще майже вісім місяців, аж поки його не звільнили за люстраційним законом. В той же час з посад пішли і інші високопоставлені силовики області.

Однак, посадовець вирішив, що звільнили його незаконно і вже 19 грудня 2014-го подав позов до суду. Там він вказав, що за час перебування на посаді заступника начальника УМВС України у Волинській області не допускав порушення вимог Конституції України, Законів України, прав чи свобод інших громадян. Також в позові чоловік наголосив, що перевірка, передбачена законом «Про очищення влади», щодо нього не проводилася, відповідного висновку складено не було. Суд він просив врахувати і те, що брав участь в антитерористичній операції, довгий час працював в органах і неодноразово заохочувався. Крім того, звільнили його в період тимчасової непрацездатності, що є порушенням статті 40 КЗпП України.

Представляти інтереси Поліщука в суді взявся його колишній колега, колишній перший заступник начальника УМВС у Волинській області, а з 2018 року адвокат Анатолій Петрушин.

Обидва відповідачі – і обласне управління МВС, і саме міністерство – заперечили проти задоволення позову. У лютому 2015-го суд призупинив розгляд справи до розгляду Конституційним Судом України подання щодо конституційності закону «Про очищення влади». Лише в лютому 2020-го розгляд справи продовжили.

Колегія суддів окружного адмінсуду взяла до уваги практику Європейського з прав людини, який у 2017-му році розглядав справу «Полях та інші проти України». Європейський суд одноголосно вирішив, що при звільненні п’ятьох посадовців часів Віктора Януковича за законом «Про очищення влади» порушили норми Конвенції про захист прав та основоположних свобод. Волинські судді констатували, що звільнення Володимира Поліщука відбувалося за таких же умов, які розглядалися в справі Європейського суду. Також вони звернули увагу, що хоча й Конституційний Суд досі не розглянув подання щодо закону «Про очищення влади», суд може застосувати правовий акт, який має вищу юридичну силу, себто практику Європейського суду з прав людини.

«На думку суду, звільнення Поліщука Володимира Григоровича, відповідно до Закону України «Про очищення влади», лише на тій підставі, що він обіймав посади заступника керівника територіального (регіонального) органу МВС України протягом 2 років 4 місяців, не відповідає правилам частини першої статті 61 Конституції України, відповідно до яких юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Відтак, застосовуючи Конституцію України та практику Європейського суду з прав людини (зокрема, рішення Європейського Суду з прав людини  від 17.10.2019 у справі «Полях та інші проти України»), суд дійшов висновку про протиправність звільнення позивача з органів внутрішніх справ», – йдеться в рішенні колегії суддів Волинського окружного адмінсуду Віктора ВалюхаРуслана Денисюка та Олександра Лозовського.

Тож суд вирішив повністю задовольнити позов і скасувати накази МВС та обласного управління міліції стосовно звільнення Володимира Поліщука з посади та поновити його на посаді заступника начальника УМВС України у Волинській області – начальника міліції громадської безпеки з 4-го листопада 2014-го року. Навіть попри те, що такої посади в принципі вже не існує, а юридична особа управління МВС в області – в стані припинення. Також суд нарахував колишньому посадовцю 573 тисячі 186 гривень середньоденного грошового забезпечення за час вимушеного прогулу – з розрахунку по 289,05 грн на день.

І це враховуючи, що Володимир Поліщук не сидів ці роки без роботи і впродовж листопада 2016-січня 2018-го заробив у ТзОВ «Прикарпатзахідтранс» понад 300 тисяч гривень.

Понад пів мільйона гривень Поліщуку має виплатити Управління МВС у Волинській області і це рішення, як і про поновлення на посаді, підлягає до негайного виконання.

У своїх деклараціях про майно і доходи радник міського голови Луцька Ігор Поліщук серед членів сім’ї вказує і вітчима Володимира Поліщука, відповідно декларує його майно і доходи. Судячи з останньої поданої декларації – за 2018 рік – у спільній власності із членами сім’ї Володимир Поліщук має квартиру площею 68 кв. м. у селі Зміїнець, автомобіль «BMW 745D» 2008 року випуску, 2000 доларів готівкою та отримав у 2018-му 33,6 тисяч гривень зарплати і 88,4 тисячі гривень пенсії.

Станом на 13 травня відомо, що Міністерство внутрішніх справ подало апеляцію на таке рішення суду. Разом з тим, за даними єдиного веб-порталу використання публічних коштів, призначене судом грошове забезпечення колишньому посадовцю ані Управління МВС, ані міністерство ще не перерахувало.

Юрій Горбач

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"