НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

Статут патрульно-постової служби міліції 1994 року має бути скасований – Мін’юст підтримав пропозицію експертів

09.01.2019

Представники експертно-аналітичного напрямку Асоціації УМДПЛ, юристи Михайло Каменєв та Степан Золотар наголошують на тому, що державна реєстрація наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України» має бути скасована, бо документ містить застарілі неконституційні норми та регулює діяльність міліції, яка перестала існувати після створення Національної поліції у 2015 році.

На сьогодні в Україні досі продовжує діяти наказ Міністерства внутрішніх справ України від 28.07.1994 № 404 (зі змінами), яким затверджено Статут патрульно-постової служби міліції України (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06.09.1994 за № 213/423), норми якого, зокрема, суперечать Конституції України.

У зв’язку із цим експерти Асоціації УМДПЛ звернулись до народного депутата України Мустафи Найєма, який направив відповідне депутатське звернення до Міністерства юстиції України щодо скасування державної реєстрації вищезазначеного наказу МВС України. За результатами його розгляду Мін’юст звернувся до Міністерства внутрішніх справ з пропозицією самостійно визнати наказ таким, що втратив чинність. Судячи з усього, якщо МВС проігнорує пропозицію Мінюсту, то відомство міністра Петренка буде вимушено скасувати його державну реєстрацію.

Детальніше розповідаємо, у чому проблеми із державною реєстрацією Статуту патрульно-постової служби міліції України 1994 р.

Ще у липні 1994 р. з метою подальшого удосконалення організації патрульно-постової служби міліції по охороні громадського порядку Міністерством внутрішніх справ України було видано наказ № 404 «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України». У преамбулі Статуту йшлося, що він розроблений відповідно до вимог Закону «Про міліцію».

Закон «Про міліцію» втратив чинність 7 листопада 2015 року і нині діє Закон «Про Національну поліцію». Відповідно, Міністерство внутрішніх справ України мало б внести зміни чи доповнення до положень Наказу № 404 або визнати його таким, що втратив чинність. На жаль, відповідних змін не внесено до сьогодні.

«Дія старого наказу на папері продовжується. І хоча уже 3 роки як після реформування поліції ми маємо Національну поліцію України, наказ № 404 все ще оперує нормами про стару міліцію. Ці норми, крім того, що втратили чинність, суперечать Конституції України — цілий розділ Статуту ППС описує дії міліції під час проведення несанкціонованих мирних зібрань, хоча Конституція передбачає повідомчий порядок їх проведення, відповідно ніякої санкції для проведення мирних зібрань не потрібно. Указ Президії Верховної Ради СРСР від 28.07.1988 № 9306, який також передбачав дозвільний порядок проведення мирних зібрань, визнано таким, що є неконституційним згідно з Рішенням Конституційного Суду України № 6-рп/2016 від 08.09.2016», – розповідає юрист, аналітик експертно-аналітичного напрямку Асоціації УМДПЛ Степан Золотар.

Втім, проблеми тут не тільки у застарілих нормах, кажуть фахівці. «Попри всі недоліки, Статут ППС відігравав важливу роль у роботі міліції. Цей документ докладно регламентував роботу тих підрозділів, на заміну яких прийшла нова патрульна поліція. Визначеність процедур дуже важлива в роботі державних органів та посадовців, адже вони мають діяти не навмання, а в чітко визначених межах за чітко встановленими правилами. На жаль, старий Статут ППС формально діє, а патрульна поліція досі не має детальних інструкцій своєї роботи. На цю проблему ми вказували у аналітичному звіті “Права людини в діяльності української поліції – 2017”. Сподіваюсь, визнання Статуту ППС нечинним спонукатиме МВС розробити нове регулювання, яке не міститиме загроз правам людини», – підсумовує юрист, експерт експертно-аналітичного напрямку Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв.

Асоціація УМДПЛ слідкуватиме за розвитком цієї історії та інформуватиме про подальші зміни. Завантажуйте звіт “Права людини в діяльності української поліції – 2017 у pdf-форматі тут.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"