НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Старобільській слідчий ізолятор – знову порушення прав ув’язнених (фото)

26.12.2016

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та представники громадськості здійснили повторний моніторинговий візит до Старобільського слідчого ізолятора у Луганській області.

В ході візиту монітори дійшли висновку, що переважна більшість зауважень, на яких було наголошено під час попереднього моніторингу у 2014 році, залишилися актуальними.

Більшість камер установи не забезпечені належним штучним освітленням, мають надмірну заґратованість вікон, санвузли в них перебувають у неналежному технічному стані, стіни в деяких камерах на час візиту були вологими. Зазначені приміщення не обладнано припливно-витяжною вентиляцією.

Усі камери та прогулянкові дворики обладнані лавами, які виготовлені з вузького металевого профілю, що робить їх незручними в користуванні, особливо в осінньо-зимовий період.

У день візиту приміщення їдальні для ув’язнених не опалювалися, унаслідок чого її персонал, який складається із засуджених, залишених у слідчому ізоляторі для господарського обслуговування, працював у неналежних умовах. Крамниця ізолятора не працювала, а її приміщення використовувалося як склад.

Не зважаючи на неукомплектованість медичної частини посадами терапевта та фтизіатра, медична допомога в’язням надається у повному обсязі. Водночас під час  огляду її приміщень було виявлено факт грубого порушення порядку зберігання медичної документації, що містить конфіденційну інформацію про ув’язнених-хворих на ВІЛ/СНІД: медичні картки з відповідними позначками зберігалися в такому місці, до якого мали доступ сторонні особи.

За результатами моніторингу відповідний звіт із зазначенням виявлених недоліків, а також рекомендацій щодо їх усунення буде направлено до Міністерства юстиції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"