НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Станом на 30.03.2017 померло 144 ув’язнених та засуджених

31.03.2017

Прес-секретар ГПУ Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook повідомила:

Зараз у ГПУ триває нарада за участю керівників центральних органів виконавчої влади з питань реформування діяльності медичних служб установ Державної кримінально-виконавчої служби України.

В нараді беруть участь Генпрокурор Юрій Луценко, міністр МОЗ Уляна Супрун, міністр юстиції Павло Петренко, міністр фінансів Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk, омбудсмен Валерия Лутковская та інші.

Основне питання наради – забезпечення незалежності та демілітаризації медичних служб ДКВС, як важливої складової забезпечення прав ув’язнених і засуджених на охорону здоров’я.

У своєму виступі Луценко зупинився на основних системних проблемах:

– станом на 30.03.2017 померло 144 ув’язнених та засуджених проти 112 за аналогічний період минулого року, і це при тому, що унаслідок гуманізації кримінального законодавства, виконання Закону «Савченко» кількість в’язнів в установах постійно зменшується (за 2016 рік – з 81,4 до 60,6 тис.);
– кількість інвалідів в установах сягає 1200 осіб, які потребують особливого медичного нагляду;
– лише третину складає укомплектування штату відділів медичного забезпечення у 6 міжрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які мають щоденно контролювати та своєчасно реагувати на системні порушення в медичній сфері у підпорядкованих установах;
– державне фінансування потреб медичного забезпечення поточного року, як і останні декілька років не перевищує 22-23 %;
– катастрофічно не вистачає лікарів та середнього медичного персоналу, укомплектовування посад яких у багатьох установах не перевищує 50-60%;
– акредитація медичних частин установ, лікарень ДКВС та атестація медичних працівників у більшості випадків не проведено, оскільки на це не виділяються кошти; медичне обладнання взагалі не оновлюється та є щонайменше на 70% є застарілим або не функціонує; випадки відсутності акредитації закладів охорони здоров’я ДКВС, у тому числі внаслідок перенайменування установ, встановлено за результатами наших останніх перевірок у Дніпропетровській та Харківській областях, що свідчить про відсутність підтвердження стандартів якості медичної допомоги.

Ю. Луценко наголосив: “Відділи у межрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які опікуються медичним забезпеченням в’язнів, фактично відчувають кадровий «голод», що є свідченням їх неналежного формування за остаточним принципом без визнання пріоритету захисту прав ув’язнених на охорону здоров’я”.

“Європейськими пенітенціарними правилами передбачено, що політика охорони здоров’я в пенітенціарних установах повинна бути невід’ємною частиною національної системи охорони здоров’я; ув’язнені мають право на доступ до медичних послуг, які існують у країні, без дискримінації за ознакою їхнього правового становища”, – зазначив Генпрокурор і наголосив: “Передача МОЗ функції надання медичної допомоги ув’язненим повністю узгоджується з чинним законодавством України, зокрема Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Ці завдання мають виконуватися лікарями незалежно від адміністрації місць позбавлення волі. Медичні працівники не повинні підпорядковуватися керівникам установ, що у повсякденній реальності, як ми знаємо, набуває вкрай негативних наслідків ненадання медичної допомоги”.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"