НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Стали відомі прізвища посадовців НПУ, яким оголошено підозри у справах Майдану

29.09.2017

Трьом посадовцям МВС часів Майдану повідомили підозри у «справах Майдану». Це зробили вранці, у п’ятницю, 29 вересня, слідчі Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

Двоє з підозрюваних досі займають керівні посади у Національній поліції. Третій – колишній міліцейський високопосадовець, зараз – керівник групи з охоронної діяльності Департаменту безпеки НАК “Нафтогаз України”.

У силовиків проведено обшуки, зараз чекають на обрання запобіжних заходів у суді, повідомляють джерела ТЕКСТІВ.

За нашими даними, підозрюваними є:

• Ігор Бабич, голова Департаменту превентивної діяльності Нацполіції; під час Майдану – головний інспектор відділу організації служби управління організації служби роботи конвойних підрозділів спеціальних установ і судової міліції Департаменту громадської безпеки МВС.

• Анатолій Серединський, заступник голови Департаменту превентивної діяльності Нацполіції; Під час Майдану – начальник відділу організації служби управління організації служби роботи конвойних підрозділів спеціальних установ і судової міліції Департаменту громадської безпеки МВС

• Сергій Поготов, керівник групи з охоронної діяльності Департаменту безпеки НАК “Нафтогаз України”; Під час Майдану – перший заступник керівника Департамента Громадської безпеки МВС. За даними ЗМІ, у 2015 році керував службою безпеки “Київпарктранссервіс” у Кличка.

Підозри стосуються:

• системного перешкоджання проведенню мітингів, зборів та демонстрацій громадян, яке було організоване високопосадовцями та тодішнім президентом

Повідомлення про підозру здійснено за фактом системної реалізації (організованої колишнім Президентом України та високопосадовцями країни) перешкоджання проведенню мітингів, зборів та демонстрацій громадян

• Розробки проектів постанов Кабміну, якими надавався незаконний дозвіл (в обхід необхідних експертиз тощо – ред.) на використання спецзасобів (гранат), привезених з Росії під час Майдану;

• Видача силовикам у лютому 2014 цих гранат для використання у нападах на протестувальників;

• Координації (сприяння) працівникам силових відомств під час штурму Майдану 18-19 лютого (мовою слідства – «силові акції відносно мітингувальників 18-19 лютого у м. Києві із застосуванням насильства та зброї»);

• Надання позабюджетних грошових виплат (слідчі вважають їх «неправомірною вигодою») силовикам для схиляння їх до вчинення злочинів стосовно протестувальників (цей пункт стосується лише одного з підозрюваних).

Слідчі будуть просити у суду взяти всіх трьох під варту.

Станом на 13:26 у Департаменті Нацполіції прокоментували лише те, що “у рамках своїх процесуальних обов’язків Національна поліція співпрацює зі слідством”. Від відповідей на будь-які інші питання відмовились, спрямувавши до прокуратури.

Станом на 13:34 стало відомо, що запобіжні заходи розглядатиме суддя Писанець о 15:00 сьогодні, 29 вересня. Печерський суд (Хрестовий провулок, 4).

13:37. Як стало відомо ТЕКСТАМ, підозра Сергія Поготова та Анатолія Серединського включає у себе в тому числі пособництво в умисному убивстві, що було вчинене за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Серед інших інкримінованих статей – 340 (незаконне перешкоджання мітингам), 365 (перевищення влади та службових повноважень), 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу.

Інформацію про ці підозри також опублікував у себе на сторінці у Facebook нардеп Ігор Луценко.

13:53 Як стало відомо ТЕКСТАМ, у 2015 році Анатолій Серединський був заступником начальника Управління організації створення підрозділів Корпусу оперативно-раптової дії.

14:09 Артем Шевченко у коментарях для ТЕКСТІВ був стриманим: “Оскільки слідчі дії у даному разі – прокуратури, а не Нацполіції, то хай вони це і підтверджують. Всі поліцейські виконували і виконуватимуть всі процесуальні обов’язки як того вимагатиме прокуратура під час розслідування проваджень.”

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"