НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Справи щодо розстрілів на Майдані не передадуть до суду в 2018 році, як обіцяв Луценко

13.12.2018

Генеральний прокурор України Юрій Луценко провалив усі обіцянки про те, що в 2018 році до суду будуть передані справи щодо розстрілів на Майдані, в тому числі й щодо заочного засудження екс-президента Віктора Януковича за дії та накази, які призвели до насильства та розстрілів під час Революції Гідності.

Таку обіцянку він дав 20 лютого 2018 року під час брифінгу, нагадує «Слово і Діло».

«Найбільша увага до справ Майдану цьому року вже буде не на стадії досудового слідства, хоча ще багато чого потрібно зробити, а вже на судових засіданнях», – заявив генпрокурор.

Він зазначив, що слідство має дозвіл на заочне засудження низки високопосадовців того періоду.

«Але головним результатом діяльності цього року є те, що до суду піде справа щодо заочного засудження підозрюваних Януковича, ЗахарченкаЯкименка, Коряка та інших посадових осіб за дії та накази, що призвели до насильства й розстрілів на Майдані. Простіше кажучи, після завершення судового процесу щодо державної зради Януковича, ми плануємо аналогічний процес щодо тих, хто віддавав наказ стріляти по мирних демонстрантах на Майдані», – уточнив Луценко.

Також Луценко запевнив, що в 2018 році до суду підуть справи щодо чиновників із найближчого оточення президента-втікача.

«Цього року почнуться судові процеси над членами організованого злочинного угруповання Януковича, зокрема над Азаровим, Арбузовим, Курченком, Клименком, Ставицьким, Захарченком, Якименком і самим Януковичем», – заявив він.

Однак 7 грудня 2018 року Луценко повідомив, що прокуратура завершила експертизу в справі про злочини під час Євромайдану й пообіцяв, що на початку 2019 року буде завершене слідство в справах Януковича, Захарченка, Якименка, Шуляка щодо розстрілів на Майдані.

«Ми завершили експертизу в справі тих осіб, які віддавали, за версією слідства, наказ розстріляти мирний Майдан. Експертиза тривала довго, але її висновки підтверджують фактаж, із великими труднощами зібраний нашими слідчими.

Отже, на початку наступного року ми завершимо слідство, зможемо пред’явити суспільству, підозрюваним, а пізніше й обвинуваченим, докази того, що саме Янукович, Захарченко, Якименко, Шуляк, відповідно, президент, керівник СБУ, МВС, Внутрішніх військ та їхні підлеглі віддали злочинні накази, за якими на Майдані загинуло понад сто людей і понад півтори тисячі були поранені», – заявив Луценко.

Як бачимо, Луценко сам повідомив, що в Генпрокуратурі планують передати до суду справи щодо розстрілів на Майдані не цього року, як він обіцяв раніше, а вже в 2019-му. Отже запевнення генпрокурора отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Луценко дав 200 обіцянок, з яких 57 виконав, а 91 – провалив.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"