НОВИНИ

01.07.2024

28.06.2024

27.06.2024

26.06.2024

24.06.2024

21.06.2024

20.06.2024

19.06.2024

РУБРИКАТОР

Справи Майдану. Судитимуть зрадників з колишнього “Беркуту”, які допомагали РФ окупувати Крим

28.06.2024

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо екскомандира взводу севастопольського “Беркуту” та трьох колишніх співробітників цього підрозділу, які втекли зі зброєю з материкової частини України. Надалі вони пішли на службу до ворога, сприяючи йому захопити півострів.

Про це повідомляють пресслужба ДБР та Офісу генпрокурора.

Дії зрадників

Зазначається, що вони упродовж 2013-2014 років разом зі співробітниками з інших підрозділів “Беркуту” брали участь у силовій протидії акціям протесту. Зрадники, зокрема, охороняли Адміністрацію президента України, для чого у ніч з 20 на 21 лютого 2014 року отримали 40 автоматів Калашникова.

“Після втечі експрезидента та перемоги Революції Гідності підозрювані чітко зрозуміли, що настав час відповідати за вчинені злочини проти активістів, тому зі зброєю виїхали до Севастополя. У АР Крим експравоохоронці перейшли на службу ворогові та сприяли Росії в окупації півострова”, – йдеться у повідомленні.

За даними правоохоронців, ексберкутівці без жодних повноважень доглядали транспортні засоби, перевіряли документи у громадян, які їхали на півострів, та не допускали міжнародних спостерігачів, журналістів, правоохоронців та військових, чим допомогли РФ тимчасово окупувати територію Криму.

Затримання беркутівцями активістів Майдану

Так, вдягнуті в українську форму та з привласненою зброєю підозрювані чергували на штучно створених блок-постах усіх автошляхів, які вели з материкової частини до півострова.

“Зокрема, колишніми правоохоронцями на блок-постах було незаконно затримано активістів “Майдану” та журналістів, яких після знущань за їх патріотичні погляди та переконання, передано військовим рф. Ексберкутівцям вкрай не сподобалась наявність у дівчат українських прапорців та татуювання “Небесної сотні”. Лише завдяки висвітленню цієї ситуації у ЗМІ полонених через декілька днів було звільнено”, – повідомили в ДБР.

Підозрювані отримали посади в окупаційних органах влади та російське громадянство, у зв’язку з чим досудове розслідування відносно них здійснювалось за спеціальною (заочною) процедурою.

Також слідчим суддею відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, що дозволить затримати обвинувачених одразу після деокупації Криму.

Максимальне покарання – 15 років позбавлення волі.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"