НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Справу про 1 млн доларів за посаду в Нацполіції передають до суду. Що стало відомо

07.10.2021

Печерський суд Києва обмежив у строках ознайомлення зі справою підозрюваного в пропозиції 1 мільйона доларів неправомірної вигоди за посаду в Національній поліції (ухвала від 21 вересня).

За матеріалами справи,  колишній співробітник органів внутрішніх справ та Національної поліції України, який був звільнений в 2017 році, захотів обійняти посаду начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області.

Для призначення на таку посаду необхідно пройти конкурсний відбір, поновитись на роботу на рядову посаду в Національній поліції України, мати рекомендації, у тому числі погодженням та рекомендації Департаменту кадрового забезпечення Нацполіції в особі його керівника.

У кандидата на посаду начебто виник намір надати неправомірну вигоду начальнику Департаменту кадрового забезпечення НПУ. Для реалізації наміру він залучив свого знайомого і невстановлену особу, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження.

15 вересня 2020-го колишній правоохоронець і його спільник прибули в службовий кабінет № 434 начальника Департаменту кадрового забезпечення Нацполіції України. Відвідувачі неодноразово, усно висловили пропозицію 1 мільйона доларів за допомогу в успішному проходженні конкурсу на вакантні посади у Національній поліції України, подальшого поновлення кандидата на роботі та і внесення голові Національної поліції рекомендації щодо призначення особи на посаду начальника ГУНП в Рівненській області.

Один із чоловіків нібито написав на аркуші паперу «1 000 000 $» та передав цей аркуш посадовцю як підтвердження намірів. Окрім цього, повідомив, що у випадку згоди невстановленої слідством особи, може бути надано аванс, про що він повідомить повідомленням на мобільний телефон за допомогою месенджеру «What’s Арр». Після цього візитери покинули службовий кабінет посадовця і територію адміністративної будівлі МВС України, що в Києві Київ по вулиці Богомольця, 10.

Підозри чоловікам повідомили через понад місяць – 28 жовтня 2020. До передачі суми не дійшло. У справі арештували тільки 25 тисяч євро.

21 грудня 2020 року прокурор визнав, що доказів достатньо для складання обвинувального акту щодо двох осіб і дав доручення слідчому завершувати розслідування і відкрити сторонам матеріали справи, що складають п’ять томів та речові докази.

5 лютого 2021-го суддя Печерського суду Києва Олена Бусик скасувала повідомлення про підозру громадянину, який вважався спільником кандидата на посаду начальника ГУНП в Рівненській області. Але 31 серпня Київський апеляційний суд скасував це рішення і відновив підозру.

Підозрюваний, який був кандидатом на посаду, разом із своїм захисником ознайомились з усіма матеріалами кримінального провадження.

Інший підозрюваний, якому на певний час було скасоване повідомлення про підозру, взагалі не ознайомлювався з матеріалами та речовими доказами. Його адвокат станом на середину вересня 2021-го ознайомився із 4-ма томами справи.

Слідчий Головного слідчого управління Нацполіції звернувся з клопотанням про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами справи. Раніше підозрюваний та його захисник під підпис ознайомлені про надання доступу до матеріалів справи, але протягом більше дев’яти місяців зволікали і не реалізували це право.

Суд встановив, що після 28 вересня буде вважатися, що сторона захисту реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"