НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

Справа Вовка: суд зобов’язав НАБУ повернути вилучене майно

02.07.2019

Суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро повернути вилучене в автомобілі Acura MDX колишньої дружини голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка Світлани майно.

Таке рішення ще 17 травня ухвалив слідчий суддя Солом’янського районного суду міста Києва Максим Вишняк за результатами розгляду скарги адвоката, проте ухвалу оприлюднили лише 1 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи НАБУ провели низку обшуків у кримінальному провадженні про можливе недостовірне декларування головою ОАСК Вовком, у тому числі в будинку та машині його колишньої дружини. Так, у ході обшуку в автомобілі детективи вилучили наступне: мобільні телефони Samsung E1200, два iPhone 6, iPhone 5s, iPhone 6s, iPhone 7 і iPhone 4; системний блок; два iPad; різну документацію; флешки; фотографії; iMac; відеореєстратор; квитки та інше.

У зв’язку з цим адвокат дружини Вовка подав скаргу на неповернення тимчасово вилученого майна. Він вказав, що слідство триває понад 2 роки і про підозру нікому не повідомлено. До того ж, його клієнтка не може бути суб’єктом кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України (недостовірне декларування).

Своєю чергою детективи НАБУ заперечували проти задоволення скарги. Вони вказали, що рішенням суду було прямо надано дозвіл на вилучення цього майна, а тому воно не є тимчасово вилученим. Крім того, детективи зазначили, що вилучені речі були належним чином оглянуті та в них знайдено відомості та інформацію, яка на їх думку, має значення для кримінального провадження, а тому вони визнані речовими доказами.

Вивчивши скаргу, суддя задовольнив її частково і зобов’язав НАБУ повернути більшу частину вилученого майна. Він вказав, що самого рішення суду про обшук та вилучення майна, а також визнання його речовими доказами недостатньо для беззаперечної підстави утримувати вилучене майно. Окремо суддя зауважив, що не приймає до уваги доводи детективів з приводу того, що оригіналами доказів у кримінальному провадженні може бути лише інформація, яка безпосередньо міститься в електронних інформаційних системах та мобільних терміналах систем зв’язку з різних підстав.

Нагадаємо, суд скасував нове покарання для судді, який дозволив НАБУ обшукати Вовка. Раніше суд зобов’язав детективів повернути вилучене майно голови ОАСК Вовка. Також він поскаржився до Вищої ради правосуддя на рішення судді у його справі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"