НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Справа ЦПК проти СБУ: судді затягують з рішенням

03.08.2017

Ось уже півтора місяці як колегія суддів столичного Окружного адміністративного суду не може ухвалити рішення у справі за позовом ЦПК до СБУ та НАЗК за засекречення електронних декларацій керівництва Служби.

Телефоном секретар суду повідомила, що не варто очікувати рішення найближчим часом. Причина – надмірна завантаженість суду: “наразі виписуються рішення іще за 2016 рік”.

Ми перевірили, чи дійсно суддя Руслан Арсірій – головуючий у нашій справі – настільки завантажений і змушений виписувати рішення в порядку черговості.

У відкритому судовому Реєстрі ми знайшли щонайменше 8 “свіжих” рішень судді Арісірія, де суд надзвичайно оперативно розглянув по суті досить складні податкові спори.

Усі позови були подані у 2017 році, розглядалися у письмовому провадженні (тобто, без публічних засідань, як і наше) та вже отримали фінальні рішення.

Середня тривалість розгляду судом цих справ – від 3 до 6 місяців. Справа ЦПК проти СБУ в суді уже 7 місяців.

4 з 8 справ – податкові спори, де суду потрібно було досліджувати кіпи фінансових документів та актів перевірки, встановлювати низку обставин господарських операцій різних компаній. І нічого – суд справився – швидко виписав рішення! У трьох справах позивач сам просив розглянути справу у письмовому провадженні, що взагалі – нетипово. Зазвичай, кожний притомний позивач не хоче, щоб його справа розглядалася таким чином, адже лише на повноцінних відкритих судових засіданнях можна змусити суд вислухати сторони та зафіксувати процес за допомогою технічних засобів. Мабуть, позивачі у цих трьох справах чітко розуміли, що в письмовому провадженні розгляд відбудеться набагато швидше для них.

Тепер порівняємо зі справою ЦПК проти СБУ. Позов подано 7 місяців тому – 5 січня. Перше засідання у справі відбулося 10 травня. Тоді ж суд почав розгляд в порядку письмового провадження, умудрившись в такому режимі провести іще одне засідання за участі сторін 23 червня. Відтоді судді остаточно пішли у письмове провадження готувати рішення.

Минуло іще півтора місяці і воно все ще не готове. 

А тим часом менеджери СБУ продовжують подавати декларації та повідомлення про суттєві зміни майнового стану у свою власну систему. А НАЗК продовжує зволікати із належним врегулюванням цього питання.

Чому суддя Арсірій тягне з винесенням рішення?

Можливо, для того, щоб НАЗК таки погодило порядок фінансового контролю для СБУшників, визначило, нарешті, спосіб подання ними декларацій і суду не довелося визнавати їх бездіяльність – протиправною, а рішення СБУ – протизаконним. Тоді СБУшники самі б скасували своє рішення про засекречення декларацій керівництва та створення власної системи, і придумали нову схему ухилення від декларування.

Віталій Шабунін

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"