НОВИНИ

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

РУБРИКАТОР

Справа проти керівника апарату Дарницького суду стихла – її чоловік працював в СБУ

06.01.2020

Різдво – свято сімейне. А про династії в українських органах правопорядку можна писати вічно. Це невичерпна тема. Мама – суддя, тато – прокурор, а дідусь – пенсіонер СБУ… І разом вони – система, яка не змінюється роками. Головне тільки в ході розслідування не вийти на самих себе.

Влітку минулого року прогриміла новина про обшуки в Дарницькому суді Києва. Це сталося через півроку після скандалу із засудженням екскерівника апарату цього ж суду Олексія Медведєва. Цей молодий чоловік взяв на себе вину у реєстрації 22 підроблених судових рішень, які стосувалися визнання права власності на близько 100 об’єктів нерухомості в місті Києві (будинки, квартири, горища, паркомісця та ін.). За це винуватцю призначили смішний штраф у 17 тис. грн.

І от через півроку знову обшуки з аналогічних причин. За офіційною версією слідства, новий керівник апарату Дарницького районного суду Києва разом із невстановленими на той час особами, використовуючи своє посадове становище, здійснює незаконне заволодіння майном шляхом вчинення шахрайських дій пов’язаних з втручанням до системи Єдиного державного реєстру судових рішень та внесенням відповідних підроблених судових рішень.

15 липня 2019 в Дарницькому суді проходив обшук і журналісти «24 каналу» оперативно висвітлювали це з місця події. Причому у телесюжеті масштаби оборудки звучали масштабніше: підроблені рішення на 10 квартир. Суд потім арештував тільки дві такі квартири.

З тих пір пройшло півроку, а до підозр у справі так і не дійшло.

Натомість сама керівник апарату Дарницького суду Вікторія Реверук подала в суд на «24 канал» про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації. Справу розглядатиме Галицький суд Львова, за місцем знаходження юридичної особи, якій належить канал.

Фейкові і продані кримінальні справи в Україні не рідкість. Та на місці пані Реверук ми б запитували не з журналістів, а з правоохоронців. І тут починається найцікавіше. Процесуальне керівництво у справі здійснювала прокуратура міста Києва. Але із сюжету і фото журналістів «24 каналу» чітко видно присутність на обшуку співробітників СБУ.

Керівник апарату суду подає до НАЗК щорічні декларації, зазнаючи членів своєї сім’ї. Звідси дізнаємося, що її чоловіка звуть Реверук Віталій Алікович. Своє місце роботи у декларації дружини він не повідомляє.

Однак автору на очі потрапив додаток до постанови Центральної виборчої комісії щодо відзначення подякою низки осіб за сумлінне виконання своїх обов’язків під час проведення чергових виборів Президента України у 2019 році. У списку щасливчиків є Реверук Віталій Алікович – співробітник Служби безпеки України. Сам ан Реверук як особа на державній службі публічну декларацію не здає. Ще у 2016 році замголови СБУ інформацію з декларацій співробітників відомства віднесено до державної таємниці.

Поінформований співрозмовник підтвердив, що чоловік Вікторії Реверук працював в СБУ, але уже начебто звільнений. Як професійні зв’язки відбилися на слідчих діях в Дарницькому суді можна тільки здогадуватися.

Цікаво, а саму кримінальну справу ще не закрили? Бо відкривають, як правило, гучно, а закривають тихо. Сподіваємося, у найближчі місяці це почути.

Ірина Салій

У публікації використано фото Слідство.інфо і «24 каналу».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"