НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Справа про “торгівлю” дозволами на зброю: заст. начальника Департаменту Нацполіції взятий під домашній арешт

23.03.2021

Печерський суд Києва застосував запобіжні заходи до двох фігурантів справи про видачу незаконних дозволів на зброю.

Наразі відомо, що заступника начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України поміщено під цілодобовий нічний домашній арешт.

Іншого підозрюваного 26 лютого звільнено з посади заступника начальника відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи управління превентивної діяльності ГУНП в Донецькій області. Цьому чоловіку призначено нічний домашній арешт.

Його адвокат у суді повідомив, що виїхати на окуповану територію його підзахисний не має бажання та можливості, оскільки, відповідно до інформації інтернет-сайту «Предатели «Донецкой народной республики», розшукується як зрадник.

Раніше Державне бюро розслідувань інформувало, що у справі п’ятеро підозрюваних. Зокрема, у списку також є працівник відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції у Харківській області, засновник і директор збройового магазину в Київській області.

Вартість «послуги» за отримання одного дозволу складала 5-10 тисяч гривень, а протягом місяця посадовці оформлювали понад 200 таких незаконних дозволів.

Наразі слідством встановлено понад 800 фактів незаконної видачі дозволів на придбання мисливської гладкоствольної, нарізної, холодної зброї, а також пристроїв, споряджених гумовими чи аналогічними снарядами несмертельної дії. Наразі триває перевірка законності видачі понад 2 000 дозволів власникам зброї.

В ухвалі про запобіжний співробітнику поліції з Донецької області наводиться 7 епізодів злочинної діяльності за період з вересня 2020 по лютий 2021-го.

Схема виглядала так, що заступник начальника відділу контролю за обігом зброї в Донецькій області, начебто формував пакет документів, в тому числі таких, що могли бути підроблені, – посвідчення журналіста, довідка про проходження курсів з вивчення матеріальної частини зброї та ін. У пакет вкладалися гроші і його від імені вигаданого відправника пересилали з Маріуполя до Києва «Новою Поштою». У столиці відправлення забирав заступник начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України або його дружина. Йшлося про суми від 2 до 14 тисяч гривень. В одному з пакетів була довідка видання «Дніпро-Інфо», в іншому копія посвідчення журналіста газети «Конгрес Світ».

Дії учасників злочинної групи кваліфіковано за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"