НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Спостерігачі позитивно оцінили дії поліцейських на акції 20 березня, однак їм слід покращити комунікацію

25.03.2021

Громадські спостерігачі позитивно оцінюють відсутність жорстких заходів реагування поліції на використання з боку частини учасників акції під Офісом президента 20 березня фальшфаєрів, феєрверків та петард. Водночас правоохоронцям радять покращити комунікацію з учасниками мирних зібрань надалі та поступово зменшувати присутність військових формувань під час охорони громадського порядку.

Про це йдеться у звіті громадських спостерігачів групи OZON щодо акції під Офісом президента 20 березня.

20 березня моніторинг біля будівлі Офісу президента здійснювали п’ять спостерігачів та спостерігачок групи. Оцінювання кількості та поведінки присутніх на акції протесту, співвідношення мирних протестувальників чисельністю 700–900 осіб та окремої групи в кількості 30–50 осіб, як наголосили автори звіту, дозволяють стверджувати, що загалом зібрання не втратило мирного характеру.

Акції на підтримку активіста Стерненка відбуваються вже не вперше, і, як вважають спостерігачі, під час усіх трьох зібрань поліція діяла відповідно до стратегії мінімального втручання під час самих акцій протесту.

“На нашу думку, відсутність жорстких заходів реагування поліції на використання частиною учасників фальшфаєрів, феєрверків, петард можна оцінити позитивно з позицій співвідношення суспільної значущості мирної акції та більш серйозними порушеннями громадського порядку, які вдалося відвернути (за масштабами, місцем / локацією, часом, формами), а також відвернення реального ризику завдання тілесних ушкоджень у тому числі мирним демонстрантам, які не були причетні до означених вище дій”, – йдеться у звіті.

Позитивно оцінюють спостерігачі й відсутність затримань, яку назвали прикладом розумного підходу та кращої практики з охорони правопорядку.

Незадовільними назвали дії поліції з погляду комунікації, а саме правоохоронці не використовували засобів гучного зв’язку для взаємодії з організаторами й учасниками акції.

“Нам відома позиція представників груп превентивної комунікації щодо негативного досвіду використання поліцією звукопідсилювальної техніки в Україні, оскільки таке використання лише стимулювало агресивну реакцію з боку учасників акцій. Проте питання своєчасного донесення до всіх присутніх важливої інформації про правову оцінку дій частини учасників, які вчиняють насилля, про ризики для здоров’я людей у випадку їх подальшого перебування на цій території – залишається відкритим”, – розповідають монітори.

Окремо у звіті розповіли про епізод зі свастикою, яка з’явилася на будівлі Офісу президента. Спостерігачі наголошують, що символ намалювали вже після закінчення зібрання, адже о 21-й годині 20 березня малюнка ще не було.

Також спостерігачі закликали розслідувати факт удару ногою лежачої людини під Печерським райвідділком уночі 20 березня. Відомо, що після акції туди приходили друзі затриманого Влада Сорда та вимагали відпустити його.

Спостерігачі порадили правоохоронцям надалі краще комунікувати з протестувальниками, а організаторам акції – недвозначно формулювати повідомлення про мирний характер акції, щоб уникнути різночитань потенційними учасниками та учасницями.

Нагадаємо, що наразі шістьом людям повідомили про підозри після суботньої акції під ОП на підтримку Стерненка. Йдеться про Владислава Гранецького-Стафійчука (псевдонім Влад Сорд), Сергія ФілімоноваОлексія БілковськогоЄвгена СтроканяДавида Гаджимурадова та Романа Ратушного. ZMINA докладно розповідала, що відомо про них.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"