НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Співробітники Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області перешкоджали проведенню моніторингового візиту

21.03.2019

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Запорізькій області Олена Дємєнєва спільно з громадськими моніторами Галиною Азаровою та Юрієм Пікою здійснили моніторинговий візит Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області.

Втім, учасники візиту фактично не були допущені до приміщення відділу поліції. Після тривалих перемовин із начальником відділу, члени моніторингової групи мали змогу пройтися коридорами будівлі та з’ясувати, що майже всі кабінети зачинені. Крім того, виявлено, що на дверях службових кабінетів немає табличок із зазначенням посад та прізвищ працівників які в них працюють. Один зі співробітників поліції зачинився у кабінеті та відмовився його відчиняти.

Начальник відділу запропонував керівнику моніторингової групи оглянути чергову частину через віконце фойє.

За словами начальника відділу, журнали щодо обліку затриманих та дій, що проводяться із їхнім залученням відсутні. Це створює передумови для порушення прав затриманих осіб. Тому, отримати інформацію про затриманих осіб, які перебувають або перебували у відділі, було неможливо. Також, з огляду на фактичний недопуск моніторингової групи до приміщень Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області, було неможливо виявити та опитати затриманих осіб.

Медичний інвентар та лікарські засоби для надання домедичної допомоги у відділі поліції наявні, але їх термін придатності сплинув 10 років тому.

Інформаційні стенди в установі не містять достатньої інформації про подання звернення та зразків заяв. Люди з інвалідністю на візках без сторонньої допомоги не можуть потрапити до вестибюлю Дніпровського відділу поліції через високі пороги та сходи.

На вході в приміщення та у приміщенні здійснюється відеоспостереження, втім, попередження про це відсутнє, що не відповідає вимогам ЗУ «Про захист персональних даних».

У відділі відсутня кімната для затриманих та кімната для проведення конфіденційних побачень із затриманими. Тому передбачені законодавством процесуальні дії із затриманими проводяться у непризначених для цього місцях.

За результатами моніторингового візиту буде складено звіт із наданням відповідних рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків, який разом із листами реагування буде направлено до компетентних органів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"