НОВИНИ

19.09.2024

18.09.2024

17.09.2024

16.09.2024

13.09.2024

12.09.2024

РУБРИКАТОР

Співробітників судової охорони зобов’яжуть поважати презумпцію невинуватості — проект

12.09.2024

У регулюванні діяльності Служби судової охорони виявлено низку прогалин. Зокрема, в частині її комплектування, притягнення співробітників до дисциплінарної відповідальності та їх прав.Ці прогалини пропонується закрити проектом «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо діяльності Служби судової охорони» (№12025).

Група нардепів, які зареєстрували цей документ, пропонують уточнити прав ССО та її співробітників під час здійснення покладених на них повноважень, зокрема в частині здійснення спеціальних заходів забезпечення безпеки.

Серед іншого, конкретизується право співробітників СОО затримувати осіб, які незаконно проникли або намагаються незаконно проникнути до приміщень (території) суду, органів та установ системи правосуддя здійснювати у встановленому законом порядку поверхневу перевірку затриманих та огляд їх речей, які є при них, і передавати їх правоохоронним органам; за рішенням головуючого у судовому засіданні видаляти правопорушників із залу судового засідання тощо.

Водночас, уточнюється, що «затримання особи співробітниками ССО не є адміністративним затриманням. Затримана особа негайно передається відповідному правоохоронному органу за місцем вчинення правопорушення».

Також визначається додатковий перелік підстав для

– притягнення співробітників Служби до дисциплінарної відповідальності, як-от:

– невиконання чи неналежне виконання обов’язків;

– незаконне розголошення інформації з обмеженим доступом, що стала відома працівнику у зв’язку з виконанням ним своїх повноважень;

– перевищення своїх повноважень, якщо таке перевищення не містить складу кримінального або адміністративного правопорушення;

– публічне висловлювання, що є порушенням презумпції невинуватості;

– негативні результати перевірки на доброчесність або моніторингу способу життя працівника;

– порушення правил професійної етики;

– використання повноважень в особистих (приватних) інтересах або неправомірних особистих інтересах інших осіб.

Крім того, уможливлюється кар’єрне зростання співробітників Служби, шляхом призначення на вищі посади не лише за результатами конкурсу, а й за результатами атестування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"