НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Співробітника Львівської УВК №19 оштрафували на 25 тисяч за те, що взяв у ув’язненого 150 грн

26.08.2022

Галицький районний суд Львова оштрафував на 25,5 тис. грн. співробітника установи виконання покарань за 150 грн. винагороди від ув’язненого за передачу у камеру мобільного телефону (вирок від 4 серпня).

На лаві підсудних опинився молодший інспектор відділу режиму і охорони «Львівська установа виконання покарань №19».

За версією обвинувачення, він отримав від ув’язненого 150 грн. на картку за передачу мобільного телефону в камеру. Під час обшуку цей телефон у в’язня вилучили.

Інспектор вину не визнав. Сказав суду, що в виправній установі працює з 2001 року і в його обов’язки входила санітарна обробка ув‘язнених, засуджених та арештованих. За словами обвинуваченого, за час служби до дисциплінарної відповідальності жодного разу не притягувався і навпаки неодноразово заохочувався керівництвом. Наполягав, що жодних заборонених речей та предметів не проносив та ніяких хабарів не отримував. З приводу проведених стосовно нього негласних слідчих-розшукових дій, обвинувачений стверджував, що у розмовах не погоджувався проносити арештантам будь-які забороненi предмети чи речі, а тим бiльше мобiльнi телефони.

Про ув’язненого, в якого знайшли мобільний, інспектор сказав, що одного разу той попросив у нього допомогти передати щось для особистих потреб. Що саме не пригадує, але точно не йшлося про заборонені речі. Цілком ймовірно, що це була електроплитка, яку придбав на радіоринку та передав в‘язню. І за це жодної неправомірної вигоди він не отримав, оскільки арештант повернув йому лише гроші, які він витратив на придбання електроплитки. Вважає, що обвинувачення стосовно нього надумане. Просив його виправдати.

Суд все ж вирішив, що винуватість співробітника виправної установи підтверджується сукупністю досліджених доказів. Зокрема, показаннями свідка — ув’язненого, який розповів, що звертався з проханням допомогти придбати електроплитку для особистих потреб у камері. Інспектор приніс її, за що він перерахував йому 200 грн. Гроші пересилав через телефон на картку.

Також виписка карткового рахунку банку підтвердила сплату інспектору ще 150 грн. У телефонній розмові з обвинуваченим арештант говорить, що на його рахунок перераховані ці гроші: «… там тобі мало впасти сто п’ятдесят знов…».

Крім того, документами підтверджується вилучення в ув‘язненого заборонених предметів.

Співробітник установи виконання покарань обвинувачувався у злочині за ч.3 ст.368 КК України – в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто її надає будь-якої дії, з використанням влади чи службового становища, повторно, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Суд змінив кваліфікацію злочину, бо не побачив ознак злочину за цією статтею. Матеріали негласних слідчих дій, показання свідка та інші докази, на думку суду не вказують на такі ознаки, як «повторність» та «вимагання неправомірної вигоди».

На думку суду, дії обвинуваченого слід кваліфікувати за ч.1 ст.368 ККУ — одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії, з використанням наданої їй влади чи службового становища.

Суд оштрафував інспектора на 25,5 тис. грн., заборонивши на 3 роки обіймати посади в органах Державної пенітенціарної служби.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"