НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Співробітник колонії, який застрелив свого колегу, отримав 10 років за гратами

19.09.2017

За участі працівників прокуратури Рівненської області та завдяки їх послідовній і законній позиції Апеляційним судом області розглянуто матеріали кримінального провадження за фактом вчинення працівником виправної колонії умисного вбивства та останньому оголошено обвинувальний вирок.

Нагадаємо, у 2013 році під час несення служби молодший інспектор відділу охорони Городищенської виправної колонії, що у Рівненській області, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, вистрілив із табельної зброї у свого колегу – старшого прапорщика, який від отриманої травми помер.

Рівненським районним судом з урахуванням позиції державного обвинувача у вересні 2014 року працівника колонії визнано винним у вчиненні злочину, що передбачений ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство), та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 10 років.

Однак, у подальшому за результатами розгляду скарги засудженого Апеляційний суд Рівненської області змінив попередній вирок суду: перекваліфікував дії чоловіка та засудив його за умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання (ст.116 КК України), до позбавлення волі строком на 5 років. У строк призначеного покарання було зараховано термін попереднього ув’язнення з розрахунку 1 день за 2 дні позбавлення волі, тому в зв’язку із відбуттям покарання засудженого звільнено з-під варти у залі судового засідання.

Прокуратура Рівненської області, не погоджуючись із таким рішенням суду, оскаржила його в касаційному порядку та довела, що у справі не знайшли об’єктивного підтвердження ті обставини, що засудженому було завдано тяжкої образи чи інших дій, які б розцінювались, як протиправна чи аморальна поведінка, внаслідок чого міг виникнути стан сильного душевного хвилювання, а відтак апеляційним судом неправильно застосовано норми кримінального та кримінального процесуального законодавства.

Дослідивши дані обставини та доводи прокуратури, її касаційну скаргу Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ задовольнив у повному обсязі, а відтак постановив скасувати незаконне рішення суду апеляційної інстанції і призначити новий розгляд кримінального провадження цим же судом.

За результатами нового апеляційного розгляду матеріалів провадження 18.09.2017 колегією суддів Апеляційного суду Рівненської області із врахуванням позиції прокуратури проголошено ухвалу, якою залишено без змін як законний та обґрунтований вирок суду першої інстанції від 19.09.2014, відповідно до якого працівника Городищенської виправної колонії засуджено до 10 років позбавлення волі.

Засудженого взято під варту одразу після проголошення ухвали суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"