НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Спецслужба росії вербує ув’язнених перед переведенням до установ на підконтрольній Україні території

13.10.2022

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала російську агентурну мережу, яку ворог перекинув до різних регіонів України.

До її складу входило 7 ув’язнених, які перебували на територіях виправних установ Київської, Харківської, Дніпропетровської та Чернігівської областей, куди вони прибули після етапування з тюрем тимчасово окупованої Луганщини.

Усім їм залишався мінімальний строк за гратами, тож фсб завербувала «зеків» і «підказала» їм попросити Україну про переведення із тюрем тимчасово окупованої Луганщини, як це передбачає закон.

Після закінчення терміну ув’язнення нові агенти рф мали виконувати ворожі завдання проти України.

Як встановила СБУ, куратором цієї мережі виявися «начальнік оператівной часті ісправітєльной колоніі № 38» терористичної організації «лнр».

Свої дії він координував з кадровими співробітниками фсб.

Зокрема, тюремник через психологічний тиск та погрози фізичної розправи схиляв засуджених підписати зобов’язання щодо негласного співробітництва з окупантами.

Тільки за такої умови він «гарантував» їм переведення до виправних установ на підконтрольній українській владі території регіону та повернення додому.

Таким чином він сформував агентурну мережу, яка мала збирати інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони у прифронтових районах сходу України.

На волі з ними мав зв’язатися через анонімні месенджери представник фсб та назвати заздалегідь обумовлений пароль. У подальшому агресори планували використовувати цей канал зв’язку для отримання розвідданих.

Проте співробітники Служби безпеки спрацювали на випередження, своєчасно викрили російську агентуру і тим самим зірвали плани ворога щодо одержання розвідувальної інформації.

Наразі ворожому вербувальнику заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Крім того, СБУ встановила особи та місця перебування всіх організаторів злочину, які знаходяться на тимчасово окупованій території Луганщини.

Тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти державної безпеки України.

Заходи з викриття і документування правопорушень проводили співробітники СБУ м. Києва та Київської області спільно з Головним слідчим управлінням Служби безпеки за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"