НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Службове розслідування не виявило порушень у діях силовиків, які затримали на Подолі музиканта Бугайчука

01.07.2021

Службове розслідування не виявило протиправних дій у поведінці правоохоронців, які в ніч з 18 на 19 травня затримали й побили на столичному Подолі музиканта Мітю Бугайчука, бо він видався їм підозрілим. 

Про це стало відомо з відповіді Нацполіції на депутатське звернення Ганни Бондар.

Затримання художника Дмитра Бугайчука. Фото: maisternya.space

За версією правоохоронців, в ніч з 18 на 19 травня поліцейські В. Іоанно і та І. Біланюк помітили на вулиці Кирилівській “двох осіб, які поводилися підозріло, відмовилися надати для перевірки документи та спробували втекти”.

Під час утечі, як наполягають у Нацполіції, Бугайчук викинув з кишені телефон та пакет, у якому була речовина рослинного походження. Відомості за фактом її виявлення тієї ж доби внесли до ЄРДР за статтею “Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту”.

Медики швидкої надають допомогу Бугайчуку. Фото: maisternya.space

“Намагаючись затримати ймовірного на той момент правопорушника, Іоанно В.О. схопив його обома руками за тулуб, після чого вони обоє впали на землю. Під час падіння, зі слів поліцейських, Бугайчук ударився головою об асфальт. У зв’язку з тим, що Бугайчук продовжував чинити опір поліцейському, висловлювався нецензурною лайкою, Іоанно В. О. застосував до нього спеціальний засіб кайданки”, – стверджують у Нацполіції.

Застосування сльозогінного газу до перехожих, які того вечора намагалися допомогти Бугайчуку, а згодом вели тригодинну трансляцію у фейсбуку з місця події, правоохоронці пояснили тим, що вони не реагували на їхні попередження.

У питанні застосування кайданок та газу розслідування не показало порушень з боку Іоанно та Біланюка, однак встановило, що обидва не вмикали відеореєстраторів.

“За вказані порушення наказом ГУНП від 11.06.2021 №368 окремих поліцейських ППОП №1 притягнуто до дисциплінарної відповідальності, з яких одного звільнено з посади, двох попереджено про неповну службову відповідність, чотирьом оголошено догани”, – повідомили в поліції.

На відповідь поліцейських уже відреагували друзі Бугайчука.

“Ми, як свідки ситуації з Мітею, вважаємо неприйнятним те, що службова перевірка не кваліфікувала жорстке затримання як неправомірну дію з боку поліції. Також відповідь ГУНП видається нам надто вже скупою: незрозуміло, хто і як проводив службове розслідування, чому саме такі заходи були вжиті й кого саме звільнили”, – кажуть вони.

15 травня в Києві поліція зірвала відразу два артзаходи в столичних закладах на території ткацької фабрики

Нардепка Бондар цікавилася результатами розслідування, яке стосувалося не тільки подій ночі з 18 на 19 травня, але й випадку 15 травня, коли поліцейські зірвали два заходи в столичному артцентрі Closer. Тоді силовики ввірвалися на територію артцентру та почали затримувати людей нібито за порушення карантинних норм.

У цих діях правоохоронців внутрішнє розслідування також не показало порушень.

“Перебування поліцейських 15.05.2021 поблизу розважальних закладів було обумовлене необхідністю забезпечення дотримання установленого Кабінетом Міністрів карантину та запроваджених обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також отриманням інформації про їхнє масове порушення відвідувачами цих закладів. При цьому залучення поліцейських полку поліції особливого призначення № 1 ГУНП відбулося лише після ігнорування відвідувачами вимог поліцейських щодо припинення противоправної поведінки”, – йдеться у відповіді.

За словами очевидців, 15 травня ніхто з правоохоронців не міг відповісти на питання, яка площа приміщень усередині артцентру, де саме проводяться концерти та в чому порушення.

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. За неповний рік українців, які не довіряють поліції, лише побільшало.

Після побиття Бугайчука колеги та друзі музиканта провели брифінг у Києві, куди запросили й представників Подільського управління поліції, щоб ті поспілкувалися з громадськістю. Однак поліцейські проігнорували запрошення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"